Na 150. rođendanu zagrebačke Opere bio i Plenković: Bio je vrlo razdragan, iznenadio nas je

Dok je njujorški Metropolitan, pa i neke europske operne kuće, zatvorio vrata, zagrebačka Opera za vrijeme pandemije vrlo hrabro i radi i slavi. Primijetio je to, svakako, i premijer Andrej Plenković koji je zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen u petak otišao na 150. rođendan zagrebačke Opere u HNK, uz prigodnu gala večer arija i mali koktel poslije predstave, na kojem je imao priliku čestitati našim divnim pjevačima koji za skromne državne koeficijente stvaraju vrhunsku umjetnost.

Rođendan zagrebačke Opere broji se od praizvedbe Zajčeve opere „Mislav“ u bivšem gornjogradskom kazališnom zdanju, pa je tako i uvertira „Mislava“ bila početak gala programa koji je bio sastavljen od domaćih i inozemnih arija koje su obilježile povijest Opere, a po izboru maestra Bareze. Pored Zajca, na programu su bile arije od Gotovca, Lisinskog, Berse, Brkanovića i Hatzea do Offenbacha, Smetane, Mozarta, Beethovena, Wagnera, Puccinija, Verdija i Čajkovskog.

Na rođendanskom koncertu nastupili su solisti Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Luciano Batinić, Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Ljubomir Puškarić, Stjepan Franetović, Tamara Franetović Felbinger, Cecilija Car, Nikša Radovanović i Ivica Trubić.

Luciano Batinić, nacionalni prvak Opere, prenio je svoje dojmove s rođendana.

– Premijer je bio vrlo razdragan, opušten i zadovoljan nakon koncerta, dao nam je podršku da nastavimo dalje u ovim posebnim uvjetima. Opera, naime, nije nimalo posustala, naprotiv, radimo sve više. Nismo se nadali njegovu dolasku, mislili smo da je u Dubrovniku i da neće stići doći zbog obveza, ali iznenadio nas je. Maestro Bareza vrlo iskusnom rukom vodio je gala večer sa solistima koji su, moram reći, trenutno u jako dobroj pjevačkoj formi. Za razliku od nekih drugih Opera koje su zatvorile vrata, redovito dajemo predstave, čak smo povećali broj nastupa: Pored redovnog repertoara, održavamo i tematske koncerte te nastupe za širu publiku na otvorenom – rekao je nacionalni prvak i bas Luciano Batinić, piše Jutarnji.

Facebook Komentari