Biden na udaru kritika jer mu je savjetnik “Erdoğanov” Bošnjak

U timu Joea Bidena funkciju ravnatelja odnosa i angažmana prema etničkim zajednicama obnaša Elvir Klempić (29). Ovaj američki Bošnjak temom je različitih medija koji se bave praćenjem kampanje za američkog predsjednika iz različitih kutova. Problem je što je Klempić prije pristupanju Bidenovu timu bio izvršnim direktorom Organizacije za tursko naslijeđe koja je, navodno, bliska – turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu.

Kritičari kažu da je riječ o revizionističkoj organizaciji koja ne priznaje genocid nad Armencima te je u svojoj osnovi antiarmenska. Klempić je rođen 1991. godine, u Ameriku je stigao iz BiH 2000. godine zajedno s obitelji koja se naselila u Iowi. Diplomirao je politologiju i međunarodne studije 2014., a godinu prije prošao je i seminar o liderstvu u Konyi u Turskoj. Posljednjih je nekoliko godina izrazito aktivan u američkoj Demokratskoj stranci. Član je Savjetodavnog vijeća za BiH, nevladine organizacije koja okuplja 22 kongresnika.

Očito je i velik poklonik Joea Bidena, barem sudeći po tekstu koji je objavio na Mediumu, gdje je nahvalio Bidena kao ‘jednog od nas’, osvrnuvši se na Bidenov govor nekoliko mjeseci nakon tragičnih događaja (genocida) u Srebrenici od kojih je, piše, samo srećom utekao s obitelji. Međutim, njegova afilijacija s organizacijom za koju se tvrdi da je povezana s turskom vladom, pa i unutrašnjim Erdoğanovim krugom, privlači pozornost pogotovo armenskih medija. Pogotovo od ljetos kada su ponovno počeli sukobi oko Gorskog Karabaha, koji su se sada razmahali ozbiljnom žestinom.

Armenci, čija dijaspora u svijetu broji osam milijuna i vrlo je utjecajna, prigovarali su Bidenu prilično mlak odnos prema, za njih vrlo važnoj temi genocida Turaka nad Armencima od 1915. do 1917. godine smatrajući kako je tome mogući razlog upravo Klempić. Ima i vrlo glasnih poziva protiv glasanja za demokratskog kandidata.

I tako se prenosi službena izjava američkog Bošnjaka u Bidenovu timu od prije desetak dana u kojoj stoji kako je Biden predan priznanju genocida nad Armencima kao i njegovo mišljenje o pretvaranju Aje Sofija u džamiju. – Kao dijete koje je preživjelo strahote genocida u Srebrenici u Bosni, radim u ovoj kampanji jer vjerujem kako je Biden prava osoba da vodi našu naciju, bavi se problemom zaštite ljudskih prava te se bori za ono što je ispravno – objavio je Klempić.

Prekjučer je i sam Joe Biden pozvao Donalda Trumpa da zatraži od Turske da ostane izvan sukoba u Gorskom Karabahu. U sve se uklapaju i mediji grčke manjine u Americi koji su razočarani što se Biden rijetko ili uopće ne bavi Ciprom, odnosno trenutačnom krizom koje je nositelj, ponovno, Turska. Odnosno što uopće ne spominje istočno Sredozemlje, a o kojem je često govorio u doba kada je bio američkim potpredsjednikom.

Grke u Americi to je, kako se može zaključiti, razočaralo jer su Bidena smatrali svojim velikim prijateljem podržavajući ga praktično u svim njegovim političkim kampanjama. I američki Grci primjećuju kako imenovanje Bošnjaka Elvira Klempića ispada pomalo nezgodnim zbog njegovih jakih turskih veza, piše Večernji.

Facebook Komentari