Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova odgovorila na predsjednikove prozivke

Iz Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić došao je odgovor na današnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića u kojoj je spomenuo i njen rad.

“Vezano za izjavu predsjednika u kojoj navodi da se kao predsjednik države nije mogao sjetiti tko je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova mogu samo reći da je žalosno da osoba koja je bila premijer, saborski zastupnik te sada predsjednik ne zna ime osobe koja je na čelu neovisne institucije posvećene zaštiti od diskriminacije i promociji ustavnog načela ravnopravnosti spolova već 9 godina.

To znači samo jedno, a to je da gospodinu Milanoviću pitanja diskriminacije, ljudskih prava, nasilja u obitelji, seksualnog uznemiravanja te svih društvenih problema koji proizlaze iz neravnopravnosti žena i muškaraca nisu bila u fokusu interesa, a čini se da će tako biti i dalje s obzirom na izjave koje je davao u prošlih nekoliko dana u kojima se na neprimjeren način obračunava sa ženama koristeći se etiketiranjem i osobnom razinom napada.

Za informaciju, izvješća Republike Hrvatske koja su se odnosila na pitanje ljudskih prava i bila službeno prezentirana pred Vijećem Europe, UN-om ili Europskim parlamentom obuhvaćala su podatke i reference koje je institucija Pravobraniteljice osiguravala za te prigode, a koje iz niti jednog drugog izvora nisu mogle biti dobivene, odnosno imati isti značaj i kredibilitet”, navodi se u odgovoru Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Podsjetimo, danas je predsjednik Zoran Milanović sudjelovao na komemoraciji u povodu obilježavanja 78. obljetnice talijansko-četničkih zločina u zaleđu Omiša, nakon čega je dao izjavu novinarima.

U izjavi se dataknuo saborskih zastupnica Dalije Orešković i Marijana Puljak, udruge B.a.B.e i rada Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za koju je kazao kako se ne može jednostavno ni sjetiti njena imena.

“Drago mi je da se javila pravobraniteljica. Postoje ljudi koji obnašaju pa dosta važne javne funkcije, a da vi, a i ja kao predsjednik džrave, u prvi mah se nisam mogao sjetiti imena. Zove se Višna Ljubičić. Znate od kada j na toj dužnosti? Izabrana je krajem 11. mjeseca 2011. godine, par tjedana nakon što sam ja postao premijer. Onda je osam godina radila svoj posao, toliko da stvarno ne znam kako se zove.

U prosincu 2019. godine dobila je još osam godina mandata, o vašem trošku. Opet nekako po izborima. Njezin posao je da reagira u ovakvim situacijama, dobro. Ja joj kažem da nisam nikoga uvrijedio. Želiš da te se tretira kao Amazonku? Onda budi spremna na to”, kazao je danas predsjednik Milanović, javlja N1.

Facebook Komentari