Milanović nastavio o Daliji Orešković: Muškarci ne nariču, ali guslaju. Guslari znaju biti toksični, pjevaju o povijesnim pobjedama i onda obično to završi u ratu. Ako ulaziš u ring, nemoj mi donositi nož sa sobom

Screenshot: n1

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, sudjelovao je danas na komemoraciji u povodu obilježavanja 78. obljetnice talijansko-četničkih zločina u zaleđu Omiša, prenosi N1.

Komemoracija je održana kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće na spomenik žrtvama, Milanović je kazao kako treba reći tko je kriv za to:

“Za Gatu sam čuo od svog pokojnog djeda, kao i za pokolj koji se dogodio u selu Otok, u neposrednoj blizini. Krivo je ljudsko zlo. Smetalo ih je što su ovdje djelovali partizani. Da stvar bude sve još nadrealnija, mjesec dana prije toga potpisali su ugovor s vlašću NDH i došli ovdje ubijati Hrvate.”, rekao je Milanović u govoru.

Zločin se dogodio u zoru 1. listopada 1942. godine u selu koje je bilo smješteno svega nekoliko kilometara od Omiša, središta Velike župe Cetina u NDH.

“Pitao sam djeda – gdje su partizani?”

“Taj narod to nije zaslužio. I zato je trebalo stati u zaštitu. Od tu moje dječje pitanje djedu: Gdje ste bili vi, partizani? Vaša kuća su vaše najveće svetinje. Ja nisam religiozan, ali znam što vam znači Bog, crkva, domovina. Meni domovina mnogo znači. Ovo se više nikada neće dogoditi”, rekao je Milanović.

“Povijest je bila strašna, mora se znati tko je za to odgovoran: naredbodavci, izvršitelji, nacisti koji su to radili hladnokrvnije i brutalnije. Dragi prijatelji, mještani Gata, laka im hrvatska zemlja, neka ih Bog čuva”, rekao je Milanović.

Komentirao je, u razgovoru s novinarima, poruku Bakira Izetbegovića koji je kazao da je odbio Milanovićev poziv da dođe u Hrvatsku.

“Gospodin Izetbegović je nekonzistentan jer je otišao kod hrvatskog premijera. Meni je drago da je otišao… Hrvatska ima načina da se na miran, uporan i bezobrazan način izbori za hrvatski narod”, kazao je.

Ponovno je govorio o Daliji Orešković. Govorio je i o pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić i udruzi B.a.B.e. kojima je poručio da promijene to ružno ime.

Muškarci ne nariču, oni guslaju

“Imate nekoliko oportunista koji su naprosto preplašeni, koji moraju reagirati po nekakvom impulsu, ja bih rekao čak po Pavlovljevom refleksu. Jer to je tako, to se od njih očekuje. Napali su i Obersnela koji je stvarno znao pretjerati, ali je na provokacije jedne šovinističke provokatorice u Rijeci koja je kasnije izbačena iz HDZ-a upravo zbog takvih stvar i koja se hvalila svojim štiklama, spustio na takav način i bio je odmah na meti svih”, kazao je predsjednik, pa nastavio:

“To je nepošteno. Dakle, ako ulaziš u ring, onda mi nemoj donositi nož sa sobom. Igraj pošteno i očekuj ili budi spreman ili spremna da ti se uzvrati na isti način. Sad ću vam nešto pročitati kad ste me to veći pitali da vidite o kakvom se tu rječniku radi”, kazao je predsjednik i potom pročitao rečenicu gdje Dalije Orešković o tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović govori sljedeće: “Koja je njena osnovna uloga? Brinuti o usklađenom djelovanje državne vlasti? Ja ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili zbog toga što je podkapacitirana za funkciju koju obavlja, ali meni se čini da joj se nešto magli pogled na pravo stanje u državi” objasnila je Orešković.”

Nakon što je pročitao navedeni odlomak, predsjednik je nastavio:

“Kad sam rekao narikača, a ne alapača i samodopadna, onda taj pridjev itekako ima svoju težinu. Nema muškaraca koji se profesionalno bave naricanjem, ali postoje guslari. Jedni i drugi guslaju, ali guslari znaju biti toksični, pjevaju o povijesnim pobjedama i onda obično to završi u ratu”, rekao je Milanović.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Kako se ono zove?

“Kada nekome kažemo da je samodopadan i da je ustvari neiskren – jer narikače su neiskrene, one to rade jer se to od njih očekuje – onda sam mislio baš na to i drago mi je da se javila Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Kako se ono zove?”, upitao je predsjednik novinare. Kada mu neki nisu znali reći ili se u tom trenutku nisu mogli sjetiti njenog imena, nastavio je predsjednik.

“Drago mi je da se javila pravobraniteljica. Postoje ljudi koji obnašaju važne funkcije, a da vi, a i ja, u prvi mah se nisam mogao sjetiti imena. Zove se Višna Ljubičić… Ja joj kažem da nikoga nisam uvrijedio, ali ako netko želi da ga se tretira kao amazonku mora biti spreman da ću uzvratiti”.

Facebook Komentari