Više neće biti papirnatih uputnica, od četvrtka se prelazi na e-uputnice

Papirnate uputnice od četvrtka bi se trebale prestati koristiti i trebalo bi se konačno prijeći na e-uputnice. Takvu su uputu dobili liječnici u primanoj zdravstvenoj zaštiti i oni su spremni od petka sve pacijente naručivati elektroničkim putem.

Međutim, ni Ministarstvo zdravstva ni HZZO službeno tu novost nisu potvrdili, premda je uputu o tome resorni ministar liječnicima poslao još 18. rujna. Oklijevanje s najavom ovako velike novosti upućuje na činjenicu da znaju kako u praksi to neće ići glatko, te da informatizacija i dalje zapinje iako se najavljuje već desetak godina.

Problem je, naime, što nisu sve bolnice u Hrvatskoj umrežene u CEZIH, centralni zdravstveni informacijski sustav Hrvatske. “Dana 1. 10. 2020. ukida se ispis uputnice na papirnatom obrascu za novoizdane uputnice te se prelazi na rad s e-uputnicama”, stoji u dopisu koji su obiteljski liječnici dobili 18. rujna od ministra Vilija Beroša. U nastavku ministrova dopisa piše i da će “ukidanjem papirnate uputnice izabrani liječnici morati izvršiti ili direktno e-naručivanje ili zatražiti od ciljane ustanove dodjelu termina pacijentima” te da će zahtjeve za dodjelu termina pacijentima kojima je izdana e-uputnica, a nema mogućnosti e-naručivanja, slati – elektroničkom poštom.

Međutim, obiteljski doktori kažu da na to ne pristaju. Traženje termina za pacijente od bolnica smatraju administrativnim poslom kojim se narušava javno zdravstvo i nameću se dodatne administrativne obveze izabranim liječnicima, nauštrb direktnog kontakta s pacijentom. – Mi naručivanje osiguranika odrađujemo već godinama, u situaciji kada specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita (SKZZ) u programu nudi termine narudžbi. Broj ponuđenih termina je skroman, od 20 do 30 posto od stvarnih potreba, te smo u slučaju nepostojanja termina za narudžbu upućivali osiguranike da se naruče sami – podsjeća dr. Josipa Rodić iz Udruge liječnika ugovornih zakupaca.

Ističe kako godinama traže uvođenje administratora u ordinacije i više termina za naručivanje pacijenata od bolnica, ali ništa se od toga ne provodi. U isto vrijeme, dodaje ona, privatne poliklinike odrađuju sve veći dio obrada, uz direktnu naplatu od osiguranika. Elektroničko naručivanje dapače, ali komunikacija e-mailom ne dolazi u obzir jer to nije sigurna komunikacija i ne štiti podatke pacijenata, slaže se i dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHom) i dopredsjednica Liječničke komore.

Ističe da su primarci informatizirani već 12 godina i da je neshvatljivo zašto se 12 godina nekim ustanovama tolerira što nisu ispunile tu obvezu. – Nadamo se da će ipak sve konačno profunkcionirati! To će biti svima na korist, neće biti gužvi po šalterima, pacijenti više neće morati dolaziti po uputnicu kod svog doktora niti mu nositi nalaze, a mi ih nećemo morati prepisivati u karton, već će sve stizati elektroničkim putem, ali samo i isključivo preko CEZIH-a – kaže dr. Vikica Krolo, piše Večernji.

Facebook Komentari