22.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Otvoreno: Prva debata Donalda Trumpa

Otvoreno: Prva debata Donalda Trumpa

Upadice, uvrede, nadvikivanja, obilježili su prvu televizijsku debatu uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 3. studenog.

U kaotičnom sučeljavanju aktualni predsjednik Donald Trump i njegov protukandidat, bivši potpredsjednik i senator Joe Biden žestoko su se posvađali oko svih važnih tema, a da nisu rekli ništa detaljno o svojim programima.

Hoće li Trump dobiti drugi mandat? Što bi eventualna Bidenova pobjeda značila za svjetsku geopolitičku podjelu moći? Što Hrvatskoj donosi posjet američkoga državnog tajnika Mikea Pompea?

U emisiji urednice i voditeljice Zrinke Grancarić gostovali su Marijana Grbeša- Zanzerović, politologinja, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Mato Njavro, Zagrebačka škola ekonomije i managementa, Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a i Boris Podobnik, Zagrebačka škola ekonomije i managementa.

Grbeša- Zanzerović naglasila je kako je ovo bila najgora debata u povijesti predsjedničkih debata u Americi.

– Ona je odskakala po mnogočemu, a to je stil, diskursu koji je bio izrazito vulgaran i primjeren realiti i tresh televiziji, a ne ozbiljnoj predsjedničkoj debati.

Na pitanje što su pokazali kandidati Grbeša -Zanzerović je rekla kako su pokazali malo i ništa te da je upravo to što muči Amerikance.

– Prostački stil koji je dominirao debatom je uvreda folkloru američke demokracije, rekla je.

Podobnik je rekao kako se u kampanji išlo „nisko” zato što je Trump ocijenio kako je to najbolja borba protiv Bidena. Naime, Bidenov sin Hunter je imao problema s drogom.

Trump je smatrao da Biden zbog svojih godina neće izdržati vrijeđanja, no to se nije desilo.

– U drugom krugu se neće ići na vulgarnosti već na konkretne teme, rekao je.

Njavro je istaknu kako je medijska slika u Americi izrazito polarizirana. Rekao je kako u Americi postoji izraz da je politika show business za ružne ljude.

– Jučerašnja debata je taj dio show businessa u kojem se Trump dobro snalazi, rekao je.

Naglasio je da ako bi trebao reći kako će svijet izgledati za 6 mjeseci, Amerika će i dalje biti najinovativnija i najjača ekonomija svijeta i Amerika će preživjeti to kojeg god će narod predsjednika izabrati, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike