Saziva se sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost, zatražen izvještaj Božinovića

Foto: N1

Nikša Vukas, predsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, komentirao je za N1 što će saborski odbor napraviti po pitanju curenja informacija o istrazi u aferi Janaf.

“U zadnjem izvješću SOA-e navodi se da sustavna korupcija rasprostranjena u svim segmentima društva jedna je od ugroza nacionalne sigurnosti. Nedopustivo je da uvijek informacije iscure dan prije kada su političari u pitanju. Puno se kaznenih djela napravi i po drugim sferama i nikada ništa ne iscuri. Međutim, kada je političar upleten sve iscuri vani i dan ili dva po medijima sve čitamo”, navodi Vukas te kaže da je odgovor tražio i od ministra unutarnjih poslova DavoraBožinovića.

“Poslali smo upit ministru Božinoviću zbog čega cure informacije i što rade da se to spriječi. Sigurno ćemo sazvati odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da vidimo što u sustavu ne valja. Ako su djelatnici radili deset mjeseci, tko se usudio uništiti dan prije sve to? To je ozbiljna stvar koja se ponavlja iz slučaja u slučaj”, istaknuo je.

Vukas je dodao da bi se sjednica odbora mogla održati sljedeći tjedan.

Predsjednik Zoran Milanović poručio je da je premijer Andrej Plenković trebao biti obaviješten o istrazi.

“Sigurno je da o nekim ključnim stvarima u državi premijer i predsjednik trebaju znati jer su oni ti koji štite ustavnopravni poredak. Vidimo da Milanović kaže da je znao kada je bio premijer, a Plenković kaže da on ne zna pa ćemo i to razmotriti”, rekao je.

Vukas ističe kako je problem curenja informacija prioritet saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

“Nedopustivo je da to sve ide van, da to sve možemo čitati u medijima jer ako želimo biti ozbiljna zemlja i iskorijeniti korupciju, time se moramo pozabaviti. Manje-više uvijek cure informacije kada je politika u pitanju, a inače ne. Odbor će doprinijeti da se to više ne događa. Idemo istražiti to, gdje curi. Zna se tko je sudjelovao u svim tim pripremnim radnjama pa do uhićenja. Moramo se ostaviti sitnog politikantstva i uhvatiti se s tim u koštac”, kazao je.

Vukas smatra da određeni dužnosnici trebali biti upoznati s Klubom DraganaKovačevića, ali da ima tamo nikako nije bilo mjesto.

“I načelnik glavnog stožera i predsjednik bi trebali biti upoznati s tim Klubom, tko se tamo nalazi. U sustavu se našla krtica koja je to pustila dan prije vani i to je ono čime će se saborski odbor baviti. Mislim da u tim nekim opskurnim klubovima nije mjesto ni predsjedniku ni premijeru ni ministrima, a pogotovo ministru koji je nadređen predsjedniku uprave Janafa na koncu njegova mandata. To se događalo u lockdownu kada smo bilo djelomično ograničeni. Na neki način neki su bili bioteroristi, a neki iz državnog vrha u opskurnom klubu na dva metra od neke brojalice dogovaraju velike strateške poslove”, kazao je Vukas, javlja N1.

Facebook Komentari