Roditelji, protivnici nošenja maski u školama, sad skupljaju potpise i u Zadru

Potpisivanje peticije na Narodnom trgu u Zadru organizira inicijativa “Roditelj od 0 do 24”, pri čemu se traženje da se školarcima ukine obaveza nošenja maske u školi, argumentira navodnim “nepostojanjem neospornih znanstvenih dokaza koji govore u prilog tome da maske sprečavaju prijenos virusa”.

Riječ je o bitno drugačije organiziranoj skupini roditelja od one “Sigurnost prije svega…”, koja je na Facebooku tražila mogućnost odabira nastave na daljinu za svoju djecu zbog rizika po djecu pandemije covida-19.

“Roditelj od 0 do 24” potpisivanje peticije već ranijih tjedana organizirao je i u Splitu, Šibeniku, Zadru, Osijeku, Malom Lošinju i Đakovu, a na stranici peticija24.com još 1. rujna ova je incijativa navela da skuplja potpise online.

Otprilike u isto vrijeme pojavile su se identične peticije za Srbiju i za Republiku Srpsku, skupa s istom argumentacijom. Ta argumentacija, posebno kad se poziva na “nepostojanje znanstvenih dokaza”, ne drži vodu.

N1 Info već je pisao o pozivima WHO-a da se maske nose, posebno u zatvorenim prostorima:

“Maske treba koristiti kao dio sveobuhvatne strategije mjera za sprečavanje širenja virusa i spašavanje života”, apelira WHO.

Što se tiče riječi znanosti, tu je stvar apsolutno jasna da je nedvosmisleno dokazano da maske sprečavaju prijenos covida-19, i to točno za koliko posto se smanjuje prijenos u kakvim situacijama.

Sveučilište Kalifornije, Davis, nedavno je objavilo na svojim stranicama razgovor s Deanom Blumbergom, glavnim čovjekom za dječje zarazne bolesti u bolnici ovog sveučilišta. On je tada objasnio koliko već sami svojim ponašanjem možemo zaštititi sebe od zaraze.

“Znamo da držanje fizičkog razmaka smanjuje rizik od prijenosa virusa za 90 posto, a nošenje maske smanjuje za 65 posto… Nošenje maske utječe na sve. Ako vam je stalo do svoje obitelji ili prijatelja ili vam je stalo do društva u kojem živite, onda nosite maske”, kazao je.

Prema brojkama koje je on naveo, kumulativna zaštita nošenja maske i držanja razmaka dovodi do smanjenja rizika od zaraze kad smo u društvu zaražene osobe, svodi na pukih 3,5 posto, sve da druga osoba uopće ne nosi masku, javlja N1.

Facebook Komentari