Popodnevni san ima mane: Evo što svakako trebate izbjegavati

Čovjek je biološki ‘programiran’ da duži dio noći spava i da u sredini dana jednom kratko odmori. Naime, tjelesna nam temperatura najviše opada između 13 i 15 sati, kad počinje rasti razina melatonina u tijelu, zbog čega se u to doba počinjemo osjećati pospano.

No, popodnevno spavanje nije bezopasno, tvrde stručnjaci. Novo istraživanje pokazalo je kako poslijepodnevno spavanje u vremenskom trajanju dužem od 40 minuta povećava rizik za više tjelesnih poremećaja.

Studija koja je obuhvatila 300.000 ispitanika pokazala je povezanost popodnevnog drijemanja s razvojem metaboličkog sindroma, uključujući debljinu, visok krvni tlak i povišen kolesterol. Istraživanje je na godišnjoj konferenciji predstavio American College of Cardiology (ACC).

Prema njihovim rezultatima, tijelo u snu tijekom dana u trajanju većem od 40 minuta ‘umisli’ da je u stanju dubokog sna što značajno utječe na metabolizam.

Zbog toga nakon takvog spavanja možete biti umorniji nego prije nego što ste legli. Ključna je zapravo duljina spavanja, prenose 24sata.

Odmornije, ‘bistrije’ i bolje se osjećaju oni koji poslijepodne odspavaju najviše pola sata. Ukoliko dođe do dubokog sna, mozak prelazi u fazu ‘sporih valova’ nakon čega se osjećamo umorno i dezorijentirano, piše Mayo Clinic.

Facebook Komentari