Merkel traži strože mjere: Zabranjuje se točenje alkohola i prebacuju praznici?

U 12 sati njemačka će vlada održati sjednicu koju tamošnja javnost očekuje s nestrpljenjem, budući da bi na njoj trebale biti predložene nove mjere za borbu protiv epidemije koronavirusa. Nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel jučer na stranačkom sastanku upozorila da bi, prema epidemiološkim projekcijama, u Njemačkoj do Božića trebalo biti preko 19 tisuća novozaraženih dnevno, očekuje se da će mjere biti izuzetno stroge.

“Nastavi li se sadašnji trend, imat ćemo 19.200 slučajeva dnevno. To je slično kao u drugim zemljama”, kazala je Merkel na videokonferenciji s vodstvom svojih Kršćanskih demokrata (CDU) izvijestio je u ponedjeljak Bild pozivajući se na izvore iz stranke. Podsjećajući da je Njemačka s 2507 oboljelih u petak dosegla rekordnu brojku od travnja, danas ovu projekciju prenosi i agencija Reuters, ali i vodeći njemački mediji poput Der Spiegela koji se u naslovu pita: “Otkad je to Angela Merkel postala toliko oprezna”.

Bild, pak, u utorak tvrdi da je imao uvid u mjere koje će na sjednici vlade biti predložene. Kabinet Angele Merkel svakako ne namjerava uvoditi lockdown sličan onome u proljeće – svojim stranačkim kolegama navodno je izjavila da gospodarstvo mora funkcionirati, a škole i vrtići moraju raditi, dok je nogomet, prema riječima kancelarke, u drugome planu.

No, ako dođe do porasta broja oboljelih, čak i one sektore koji će funkcionirati čekaju ograničenja. Razmišlja se tako o prebacivanju školskih praznika sa zime na jesen, kako bi građani smanjili odlazak u zimovališta i tako umanjili mogućnost širenja zaraze, prenosi tportal.

Mjera koja bi mogla izazvati najveći bijes ugostitelja, ali i dijela javnosti, jest zabrana točenja alkohola u ugostiteljskim objektima. Prema Bildu, njemačka vlada također namjerava uvesti globu za ostavljanje lažnih osobnih podataka pri odlasku u restorane, koji će morati voditi evidenciju osobnih podataka posjetitelja.

Privatne proslave poput vjenčanja ograničit će se na maksimalno 50 uzvanika, dok bi nogometne utakmice ipak mogle biti dopuštene, no s brojem posjetitelja ograničenim na 20 posto kapaciteta stadiona, javlja N1.

Facebook Komentari