Hvala što nas čuvate: Danas je dan policije, sretan im bio!

Zaštitnik Hrvatske policije je sveti Mihovil. Na blagdan svetog Mihovila, 29. rujna, obilježava se i Dan policije. Njihov dan čestitali su im i vatrogasci na Facebooku.

Povodom blagdana sv. Mihovila i Dana policije, čestitamo svim policijskim službenicima njihov dan!

Polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na gradskom groblju u Puli te kod spomenika hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa, Policijska uprava istarska još je u četvrtak obilježila Dan policije i blagdan zaštitnika policije Sv. Mihovila.

Počast policijskim službenicima koji su stradali tijekom Domovinskog rata i tijekom obavljanja svakodnevnih policijskih zadaća odali su djelatnici policijske uprave, predvođeni načelnikom Božom Kirinom, te izaslanstva Istarske županije, Grada Pule i udruge proizašle iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je misno slavlje u crkvi Gospe od mora, koje je predvodio policijski kapelan Ilija Jakovljević, a potom je održan svečani kolegij rukovoditelja policijske uprave.

Drevni Krešimirov grad Šibenik kroz svoju dugu, burnu prošlost, od najranijeg postanka pa sve do današnjih dana posebice je štovao nebeskog arhanđela sv. Mihovila. Vjerujući u njegovu pomoć i snagu Šibenčani su ga izabrali za svog zaštitnika i njegov lik, kao simbol snage i pobjede, uvrstili u gradski grb i pečat.

Spomen sv. Mihovila na šibenskom području nalazi se i prije prve povijesne pojave grada za vrijeme hrvatskog kralja Petra Krešimira IV., navodi Šibenska biskupija.

Naime, kod crkve Sv. Lovre u Donjem polju pronađen je kameni fragment sa spomenom imena sv. Mihovila, koji datira u IX. stoljeće, što znači da se vrlo rano častio na području koje je kasnije pripadalo Šibenskoj biskupiji.

Najranije postojanje grada Šibenika vezano je za svetkovanje sv. Mihovila. Čak je i prvi sakralni spomenik grada, sagrađen u jezgri starog Šibenika, u castrumu – tvrđavi bio posvećen sv. Mihovilu. Crkva je u tvrđavi postojala do XIX. stoljeća kada ju je austrijska vojska srušila. Prema njoj se i sama tvrđava počela s vremenom nazivati tvrđavom sv. Mihovila. Uz tvrđavu, Šibenčani su i u samom gradu podigli crkvicu, ispred današnje crkve sv. Frane, koju su također posvetili nebeskom arhanđelu.

Pored Šibenika i cijela šibenska biskupija koja je također uzela sv. Mihovila za svog zaštitnika, slavila je i štovala svetog anđela. Tako je njemu u čast podignuta crkva u Murteru gdje je postojala i bratovština sv. Mihovila, zatim crkva u Raslini, Kijevu, Mitlu, Vršinama kod Dubrave, Pokrovniku, Oklaju i Lišanima.

Blagdan sv. Mihovila stoljećima se proslavljao na najsvečaniji način u Šibeniku. Mnogi važni događaji za grad vezivali su se upravo za dan njegovog zaštitnika, pišu 24sata.

Facebook Komentari