Upropaste jelo: Najčešće greške zbog žurbe tijekom kuhanja

Ako pečeno meso ne ostavite da odstoji nekoliko minuta prije nego što ga počnete rezati, možete odmah zaboraviti na sočnost, upozoravaju chefovi.

Meso nakon pečenja treba pustiti da se “odmori” inače će iscuriti svi sokovi i meso će biti suho i bezukusno. Nedovoljno ugrijana pećnica ili tava još jedan je prečac koji je potrebno izbjegavati. Ako stavite meso koje je neko vrijeme bilo na sobnoj temperaturi u još nezagrijanu pećnicu, postoji opasnost od razvoja bakterija, upozoravaju stručnjaci.

Veće su i šanse da će se namirnice zalijepiti za dno ako ih stavite u hladno posuđe. Stoga je najbolje kuhanje početi jako zagrijanim uljem i najjačom vatrom, a potom smanjivati temperaturu. Nemojte ni kuhati u tekućini koja prejako ključa nego pustite da hrana u loncu lagano krčka. Jako vrenje pravi velike mjehure, pa tako para uništava proteine u mesu isušujući ga.

No kratko kuhanje na jakoj vatri i ispiranje ispod mlaza hladne vode ipak je najbolje za očuvanje boje povrća poput blitve ili zelenih mahuna. Mnogi će s odstajaloga kruha odrezati dijelove s plijesni i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. No plijesan ne može ništa tvrdim namirnicama poput sira, paprika ili mrkve, ali jogurt, meki sir i kruh je bolje baciti.

Preskakanje ispiranja tjestenine i nije velika pogreška, no tako ćete otkloniti okus i prirodan škrob koji će zgusnuti umak koji poslužujete s tjesteninom. Najčešće se ispire tjestenina koja se priprema kao hladna salata.

Umake za salatu ili juhe pripremajte u blenderu koji će vrlo dobro sjediniti tekuće sastojke, dok povrće i orašaste plodove usitnjavajte u multipraktiku jer će ih oštrica blendera vrlo teško moći usitniti.

Kod pečenja mesa važna je njegova debljina i temperatura na kojoj se peče. Na previsokim temperaturama proteini se stišću pa meso postaje žilavo. Zato ga je bolje peći dulje na manjoj temperaturi nego kratko na visokoj, pišu 24sata.

Facebook Komentari