U Vukovaru, Gračacu i Garčinu zbog nepravilnosti ponavljaju izbore za stranačka tijela

Zbog nepravilnosti koje su mogle bitno utjecati na izborni rezultat, izbori za predsjedništvo i glavni odbor SDP-a ponovit će se u Gračacu, Garčinu i Vukovaru u subotu 3. listopada, kada će biti i drugi krug izbora za predsjednika stranke.

U Garčinu je u izbornoj kutiji bio višak listića, u Vukovaru su “glasali” oni koji su na dan izbora bili u Njemačkoj i Irskoj, dok je u Gračacu na izbornoj kutiji bio nalijepljen šalabahter.

Rezultati za predsjedništvo i glavni odbor stoga nisu potpuni i neće biti objavljeni do konačnih rezultata ponovljenih izbora. Prema informacijama s Iblera bitka za tijela stranke vodi se u jedan glas.

Ponovljeni izbori na tri mjesta neće utjecati na izbor članova predsjedništva koji su dobili najviše glasova članova i time su izabrani za potpredsjednice odnosno potpredsjednike stranke. Riječ je o Biljani Borzan (5.463), Sabini Glasovac (4.688), Ranku Ostojiću (4.504) i Siniši Hajdašu Dončiću (4.338).

Pravo glasa na unutarstranačkim izborima koji su se prvi puta održavali po modelu “jedan čovjek, jedan glas” imala je trećina članova odnosno njih manje od 12.000 koji su platili članarine. Prema novim pravilima u stranačka tijela uvodi se potpuni rodni paritet.

Od 11.585 članova s pravom glasa, na izbore je izašlo njih 8.701, odnosno 75 posto.

Poznati su i konačni rezultati izbora za predsjednika SDP-a, prema kojem će se kandidati Peđa Grbin i Željko Kolar u drugom krugu 3. listopada boriti za čelno mjesto na Iblerovom trgu. Grbin dobio je 3.573 glasa odnosno 41,23 posto, dok je drugoplasirani Kolar osvojio 2.212 glasova odnosno 25,53 posto.

Trećeplasirani Ranko Ostojić odvojio je 1.511 glasova odnosno 17,44 posto članova, dok je za Mirelu Ahmetović glasalo 1.286 ili 14,84 posto SDP-ovaca. kao što se i najavljivalo, najmanju potporu dobio je Marino Percan kojem je glas na izborima dalo 50 članova i članica odnosno njih 0,58 posto, pišu 24sata.

Facebook Komentari