Trump digitalnom kampanjom suptilno odvraćao Afroamerikance od glasanja

Američki predsjednik Donald Trump optužen je da je u kampanji za predsjedničke izbore 2016. godine aktivno nastojao odvratiti 3,5 milijuna Afroamerikanaca da glasuju, tako što je prema njima usmjeravao negativne oglase o Hillary Clinton .

Sumnje su postale poznate javnosti iz istrage Channel 4 Newsa, u kojoj je procurila kopija goleme izborne baze podataka koju je je koristila Trumpova kampanja 2016. godine, piše The Guardian.

Baza podataka obuhvaćala je evidenciju 198 milijuna Amrikanaca i sadržavala je detalje o njihovom privatnom i ekonomskom statusu, a svi su glasači podijeljeni u osam kategorija.

Od njih, jedna je bila označena ‘odvraćanjem’. Radilo se o biračima za koje se prema prikupljenim podacima vjerovalo da će glasati za Clinton, od kojih je većina bila Afroamerikanaca.

Prema istrazi, cilj Trumpove kampanje bio je odvratiti ih od potpore demokratima u potpunosti, ciljajući ih “mračnim oglasima” na njihovim feedovima na Facebooku, koji su teško napadali Clinton i, u nekim slučajevima, tvrdili da ne simpatizira s njima.

Napor je navodno djelomično osmislila Cambridge Analytica, zloglasni savjetnik za izbore koji je prestao trgovati prošle godine nakon otkrića da je prljavim trikovima pomogao u pobjedi na izborima širom svijeta i stekao neovlašteni pristup desecima milijuna Facebook profila.

Oglasi za napade koje je koristila Trumpova digitalna kampanja uključivali su video isječak kontroverznih izjava Clinton 1996. godine, za koje su republikanci tvrdili da se odnose na Afroamerikance.

Jamal Watkins, potpredsjednik Nacionalne asocijacije za unapređenje Afroamerikanaca, rekao je da je šokantno i zabrinjavajuće što je 2016. postojao prikriveni pokušaj suzbijanja glasanja crnaca.

Procjenjuje se da 2 milijuna afroameričkih glasača diljem SAD-a koji su glasovali za Baracka Obamu 2012. godine nisu izašli za izbore za Hillary Clinton.

Bijela kuća za sada nije komentirala navode, prenose 24sata.

Facebook Komentari