Armenija proglasila ratno stanje i opću mobilizaciju zbog Nagorno Karabaha

Foto: Twitter

Armenija je proglasila vojno stanje, opću mobilizaciju nakon sukoba s Azerbejdžanom u spornoj regiji Nagorno-Karabah. Naime, Armenija je u nedjelju ujutro izvijestila da je susjedni Azerbajdžan napao civilna naselja u području Nagorno-Karabaha te pozvala sve stanovništvo regiji da idu u skloništa.

Armensko ministarstvo obrane kazalo je da su njihove snage srušile dva azerbajdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4,10 sati po GMT-u. Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert. “Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbajdžana snosi punu odgovornost za stanje”, između ostalog navodi se u izjavi armenskoga ministarstva obrane.

S druge strane , azerbajdžansko ministarstvo obrane kazalo je kako je počelo vojnu operaciju duž “linije dodira”, ničije zemlje koja razdvaja snage koje podupire Armenija od azerbajdžanskih snaga u regiji, potvrdivši da je azerbajdžanski helikopter srušen, ali kako je posada preživjela. Dvije bivše sovjetske zemlje Armenija i Azerbajdžan u sukobu su već više od 30 godina, za kontrolu regije Nagorno-Karabah. Enklava u kojoj većinski žive Armenci pripojena je Azerbajdžanu 1921. a Nagorno-Karabah proglasio je jednostranu neovisnost 1991., uz potporu Armenije.

Uslijedio je rat, te primirje u svibnju 1994. koje je potpisano uz rusko posredovanje. Do kraja 1994. Armenci su imali punu kontrolu nad većinom enklave te su držali i oko 9 % azerbajdžanskog teritorija izvan nje. Kao rezultat njihovog sukoba, raseljeno je oko 230 tisuća Armenaca iz Azerbajdžana te 800 tisuća Azera iz Armenije i Karabaha . Armensko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je “agresiju vojno-političkog vodstva Azerbajdžana” te reklo da će armenska strana primjereno vojno i politički odgovoriti, piše Večernji.

Share This Article