VIDEO I mačkama su ponekad potrebni frizeri!

Dr. sc. Silvija Rakočević, dr. vet. med. Veterinarska ambulanta Goldi vas savjetuje kako se brinutu za dlaku vaše mačke. 

Zbog svakodnevne mačje aktivnosti, svaka mačka ima manje količine zamršene dlake na svojoj koži. Takvi zamotuljci dlake se vremenom petljaju zajedno u sve veći čvor. On sadrži u sebi normalnu, mrtvu, oštećenu i otpalu dlaku. Upetljana dlaka u tom čvoru vrši pritisak na tanku kožu i može izazvati ulceracije, tj. ranice, krastice i crvenilo, a s time i bol. Životinja može biti potištena, slabije jede, učestalo se liže, a ponekad može biti i jako nemirna. U zapetljani korijen dlake koja je u čvoru nategnuta, ne dolazi dovoljno hrane i kisika i dolazi do odumiranja korijena i posljedičnog ispadanja dlake. Najčešća mjesta gdje se dlaka petlja su iza oba uha, između stražnjih nogu, na bedrima, ispod prednjih nogu, na trtici i obično ispod ogrlice.
Kada su čvorovi dlake manji, vlasnici mogu sami s različitim četkama i češljevima raspetljati čvor. Ako se odlučite na taj korak i upustite u borbu sa čvorovima, morate imati na umu nekoliko pravila:

Prvo morate odrediti gdje se čvorovi nalaze, zatim lagano češljati dlaku oko čvora i iščešljati svu otpalu i mrtvu dlaku.
Tada probati sa češljem koji je sličan grabljicama izgrabljati čvor, počevši od nekog kraja i polako odizati čvor od kože i sve dublje i dublje ulaziti u čvor.

Nikada vući čvor snagom ruku i na silu, jer se može dogoditi da pukne koža.

U slučaju da je mačka jako zapetljana i vi ništa sami ne možete učiniti, svakako potražite svog veterinara. On će životinju sedirati, tj. uspavati sredstvom koji nije anestezija. Mački bilo koji tretman tada neće biti stresan i bolan. Uz prisustvo veterinara će profesionalni životinjski frizer svojim iskustvom skinuti sve čvorove, bilo škarama, bilo mašinom za šišanje. Nekada životinja može imati cijelo tijelo u čvorovima, pa se dlaka mora kompletno ošišati do 3-5 cm iznad kože. Kada je sve gotovo, veterinar će probuditi životinju sredstvom za buđenje i ona već nakon 3 do 5 minuta normalno hoda.Svi znamo koliko neke mačke ne vole češljanje i to vlasnicima zadaje velike muke, dok druge to vole. Nekada za češljanje trebamo pomoć još jedne ili dvije osobe, ponekad debele rukavice da se obranimo od grebanja i ugriza. Morali bi imati na umu da svakodnevnim češljanjem, ponekad i par puta dnevno, sprječavamo nastanak čvorova. Kratkodlake mačke možemo češljati 2 do 3 puta tjedno jer one nisu sklone stvaranju čvorova u tolikoj mjeri.

I kod češljanja moramo imati na umu nekoliko činjenica:

1. dužina dlake vaše mačke,
2. sposobnost mačke da se sama uređuje,
3. količina dlake koju mačka odbacuje /linjanje/,
4. koliko vaša mačka voli češljanje.

Mačke koje su deblje ili su bolesne imaju smanjenu sposobnost uređivanja, tj. čišćenja dlake, kao i starije mace s bolestima kostiju i zglobova. Takve mace moraju vlasnici češće uređivati.
Mačke ne odbacuju istu količinu dlake svake godine. Ako se manje linjaju, trebaju i rjeđe češljanje i obrnuto, ako dlaka pada u većim pramenovima. Linjanje obično ovisi o temperaturi i vlazi.

A na kraju malo smijeha! Pogledajte zabavan video kako neke mace reagiraju na češalj:)

Facebook Komentari