Saucha: Elementarno sam nepismen po pitanju pravopisa, netko je skinuo moj potpis

Ostajem kod obrane koju sam u tri navrata dao pred Uskokom, rekao je u petak Tomislav Saucha, prvooptuženi u aferi Dnevnice. Saucha zbog problema s kralježnicom nosi poseban pojas za leđa te je na sud došao s jastučićem koji mu pomaže da ga leđa manje bole. Bio je suglasan da se pregledaju video snimke njegove obrane iz Uskoka.

– Osnovna činjenica je da niti jedan od putnih naloga nisam potpisao niti sam primio novac za njih – ustvrdio je Saucha na ispitivanju u Uskoku 10. veljače 2017. dodavši “morao bih biti idiot većih proporcija da sam mislio da ovako nešto neće biti otkriveno”.

– Elementarno sam nepismen po pitanju gramatike i pravopisa – ustvrdio je tada bivši predstojnik ureda bivšeg premijera dodavši kako ne može kontrolirati ruku i da potpisi na spornim dokumentima izgledaju kao njegovi no da ih on nije potpisao. “Netko me dobro skinuo”, zaključio je tada Saucha. Ponudio je i odgovor tko bi to mogao biti:

– Ja sam na posao dolazio oko 9, 9.30 sati i najmanje sam sedam sati bio na poslu. Zeljko je ostajala duže i moja je teorija da je ona mogla bez problema iznijeti te papire i vratiti ih – kazao je Saucha dodavši kako je ona vječito glumila plahost. Dodao je i kako je bakteriofob, odnosno da preferira plaćanje karticama, pa se može provjeriti na što je i koliko trošio.

– Ako sam te novce i uzeo ne znam što sam s njima napravio. Nemamo slike, umjetnine, niti polarnog medvjeda skrivenog u podrumu. Jedina veća investicija koju sam napravio je kupnja televizora kojeg sam kupio na 36 rata – branio se Saucha u veljači 2017. Bivši predstojnik premijerovog ureda dodao je kako posljednje tri godine razmišlja je li mogao spriječiti lažiranje dnevnica. Pritom je naglasio da osjeća ”veliku moralnu, profesionalnu i ljudsku odgovornost” što nije spriječio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

– Činjenica je da je nestalo milijun kuna i zbog toga osjećam veliku sramotu koju bi trebali osjećati i oni koji su tamo radili prije i nakon mene’ -, nadodao je.

Podsjećamo, Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko, bivšom ‘krunskom svjedokinjom’ u tom slučaju, nezakonito stekao 580.000 kuna.

Prema optužnici, Sandra Zeljko je prema Sauchinim uputama napravila ukupno 125 putnih naloga i dostavila ih u devizno računovodstvo. Sama je kasnije preuzela novac za akontacije dnevnica i dijelila ga sa Sauchom. No u kojem omjeru i gdje je novac završio ne zna se.

Nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna. Ona bi obranu trebala iznijeti u utorak. Potom bi trebali uslijediti završni govori stranaka u postupku te nepravomoćna presuda, pišu 24sata.

Facebook Komentari