Hrvati i doručak: Otkrivamo što ujutro najčešće pojedu i popiju

Čak 18,3 posto Hrvata priznalo je da uopće ne doručkuju, nikada, jer jednostavno nemaju tu potrebu.

Povremeno za jutarnjim obrokom posegne 19,6 posto ljudi dok takvu naviku redovito prakticira 62,1 posto njih, otkrilo je to istraživanje koje su proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na građanima starijima od 16 godina.

Najpopularniji doručak je kruh s namazom uz šalicu kave.

Detalji istraživanja:

Što najčešće jedu za doručak:

kruh s namazom – 27,5 posto

žitarice – 21,3 posto

peciva – 16,9 posto

omlet ili jaja – 12 posto

mesne nareske – 11,3 posto

voće – 11 posto

Što najčešće piju za doručak:

kava – 55,9 posto

tekući jogurt – 14,9 posto

čaj – 12,4 posto

mlijeko – 11,4 posto

sok od naranče – 5,4 posto

– Na pitanje jesu li ikada jeli žitarice za doručak potvrdno odgovara 39,7 posto sudionika istraživanja. Pritom žitarice svakodnevno za doručak jede 18,9 posto hrvatskih građana, barem jednom tjedno žitarice si za doručak pripremi 34,1 posto ispitanih, a jednom mjesečno to čini njih 20,5 posto. Nešto više od četvrtine ispitanika (26,4 posto) ističe pak da žitarice za doručak konzumira rijetko – pojašnjeno je u istraživanju.

Istraživanje je provedeno tijekom rujna 2020. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina. U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika, navode u priopćenju, pišu 24sata.

Share This Article