Amerikanci potvrdili: Pompeo sljedeći petak stiže u Hrvatsku

“Odlučni smo u nakani da postignemo trajno i neopozivo zatvaranje sjevernokorejskog programa oružja za masovno uništenje koje će biti podložno provjeri, i to bez odgađanja”. “Imamo neviđenu priliku da promijenimo tijek povijesti na Korejskom poluotoku”, dodao je.

State Department je potvrdio dolazak državnog tajnika Mikea Pompea u Hrvatsku 2. listopada. On će od 27. rujna do 2. listopada boraviti u Europi gdje će posjetiti Grčku, Italiju, Svetu Stolicu i Hrvatsku, objavilo je američko ministarstvo vanjskih poslova.

Državni tajnik Pompeo u Hrvatskoj će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i ministrom obrane Marijem Banožićem.

Teme razgovora bit će “mogućnosti bliže suradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske u ključnim područjima od zajedničkog interesa, uključujući obrambenu suradnju, rast investicija između dviju država, te snažni napori Hrvatske na unapređenju integracija zapadnog Balkana”, navodi se u priopćenju.

Pompeo se u Rimu sastaje s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom i ministrom vanjskih poslova Luigijem Di Maiom kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima, zajedničkom odgovoru na sigurnosne prijetnje, kao i na pandemiju Covid-19.

Posljednjeg dana rujna državni će tajnik održati predavanje na simpoziju Svete Stolice o unapređenju i obrani vjerskih sloboda posredstvom diplomacije. U Vatikanu se sastaje i s državnim tajnikom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama, nadbiskupom Paulom Gallagherom.

U Grčkoj su mu domaćini premijer Kyriakos Mitsotakis i šef diplomacije Nikos Dendias. Razgovarat će o “obnovi zajedničke predanosti o unapređenju sigurnosti, mira i prosperiteta na istočnom Mediteranu i obilježili najsnažnije američko- grčke odnose u posljednjih nekoliko desetljeća”, navodi State Department. U Solunu će potpisati bilateralni sporazum o znanosti i tehnologiji, a odlazi i na Kretu gdje će posjetiti Pomorsku bazu u zaljevu Souda kako bi naglasio američko sigurnosno partnerstvo s tom državom, prenose 24sata.

Facebook Komentari