VIDEO Plenković na Vladi: Kome bi bilo više u interesu nego meni da u slučaju Rimac da ne puknu mjere baš prije parlamentarnih izbora

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice je prijedlog zaključka kojim se prihvaćaju Smjernice za izradu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. i projekcija za 2022. i 2023..

O slučaju Janaf uvodno je govorio premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković se osvrnuo na raspravu koja se, kako je rekao, svodi na pitanje rada neovisnosti pravosudnih institucija, piše HRT.

– Imamo slučaj koji okupira javnost zadnjih dna. Trebamo javnosti poslati jasne poruke, a ne da kao predsjednik države, šaljemo zbunjujuće poruke prema javnosti. Ispada da je problem što se Vlada i pravosudni organi ponašaju prema zakonu. Neki u Hrvatskoj još nisu shvatili koja je naša politika u borbi protiv korupcije, istaknuo je premijer i dodao kako je politika jasna da nema nedodirljivih i to je bit svega.

Plenković je naglasio kako je činjenica da su brojni pravni stručnjaci u svojim istupima pojasnili javnosti o čemu se radi, kako postupaju tijela i tko u pojedinoj fazi izvida može znati što se radi i kako kaže, stvar je jasna.

– No, nekima to nije jasno, ali to nije naš problem, već je problem toga kako se postupalo za vrijeme neke druge Vlade, rekao je premijer.

– Kome bi bilo više u interesu nego meni da u onom slučaju Varga pukne i da znam na vrijeme, a ne da sve izađe u javnost. Kome bi bilo više u interesu nego meni da u slučaju Rimac da ne puknu mjere baš prije parlamentarnih izbora, i da prije nego što sastavaljam izborne liste znam da će tri mjeseca kasnije netko završiti u pritvoru, kaže Plenković.

– Institucije imaju otvorene ruke da rade samostalno, a ne da dolaze na ispovijest k meni. Bit je da se korupcija iskorijeni… Tijela će i dalje raditi kako treba, po zakonu i okviru ovlasti koje su im dane. Nema autoriteta političkog kao nekad koji će određivati kako će se nešto voditi. Zato imamo demokraciju 30 godina i zato smo u EU, zaključio je Plenković.

Što se tiče drugih tema, Plenković je rekao kako je najbitnija ona koja se odnosi na smjernice za izradu državnog proračuna 2021. godine s projekcijom na 2022. i 2023. godinu.

Kako je rekao, važno je reći da u odnosu na ranije projekcije, predviđa se pad BDP-a 8 posto u 2020. godini, što je manji pad BDP-a nego procjena na početku krize COVID-a 19, te je naglasio kako je to dobro.

– Ono što očekujemo je rast BDP-a u 2021. godini 5 posto, a u 2022. rast od 3,4 posto, rekao je i dodao kako je najvažnija tema za Vladu problem oporavka hrvatskog gospodarstva i jačanje naše otpornosti.

– Imamo neke poluge koje su nam na raspolaganju, dio su višegodišnja sredstva financijskog okvira, dio su sredstva iduće generacije koje će pomoći i likvidnosti gospodarstva i aktivnostima koje su u našem programu. Vjerujem da ćemo brzo doći na razinu odgovornog upravljanju financijama, a to je jednostavan trend: smanjivati javni dug, ostvarivati proračunski višak i držati investicijski kreditni rejting, naglasio je premijer, piše HRT.

Facebook Komentari