Rajkova urna je na “čuvanju”….

Šetajući zagrebačkim grobljem Mirogojem i njegovom Alejom velikana, možete naići na list papira na kojemu je rukom ispisano Rajko Dujmić.

Jedan od naših najvećih glazbenika preminuo je 4. kolovoza od posljedica teške prometne nesreće. Sprovod je bio 17. kolovoza, a od tada jedan od naših najvećih glazbenika i skladatelja još nije “normalno” pokopan, iako vidimo da tamo i živi kupuju svoja mjesta. Iako, ti neki s Rajkom i drugim velikanima ne bi trebali ni u istu rečenicu, a kamoli u Aleju.

Vapaj pun nade “Počivaj u miru” u Hrvatskoj dobiva drugi značaj. Mnogo je poklonika Rajka Dujmića i njegove glazbe, kroz Nove fosile ostavio je trag koji je teško nadmašiti. Mnogi bi mu htjeli doći zapaliti svijeću, ostaviti cvijeće, ali ovdje se, nažalost, nešto “pita” i birokraciju, pa Rajkova urna još nije na svojemu mjestu.

Grad Zagreb je Rajku, logično i jedino ispravno, odobrio mjesto, no sad se čekaju potpisi tog odobrenja, a za to vrijeme urna je na čuvanju u Gradskim grobljima. A kad će to biti, u ovom je trenutku, kod nas ništa neobično, teško prognozirati.

Inače, Dujmićevo mjesto u Aleji velikana je uz stolnoteniskoga genijalca Dragutina Šurbeka. Nakon što napokon i “službeno” dobije mjesto, slijedi izrada spomenika, koji će financirati Rajkova obitelj te Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena unija i Croatia Records. Rajko je preminuo tri dana prije 66. rođendana. Njegova je obitelj, supruga Snježana i sin Tin, donirala organe te tim humanim i plemenitim činom vjerojatno spasila nekome život.

– Vrlo humano i pošteno od njih. Ponosan sam na njih jer će Rajko tako nastaviti živjeti – rekao je njihov veliki obiteljski prijatelj, skladatelj Neno Ninčević, pišu 24sata.

Share This Article