Hit biznis za 2020. godinu: Platforme za posuđivanje robe

Foto: Ormar.ba Instagram

Projekt “Rent the Runway” donedavno je bila platforma za posuđivanje odjeće za događanja, no ova godina vinula ju je u sam vrh popularnosti modnih sajtova. No, više ljudi ne posuđuju samo robu za van, već i za svakodnevicu. Projekt je već neko vrijeme hit u SAD-u i Velikoj Britaniji, prenose 24sata.

Sve više korisnika ima i web stranicu za posuđivanje odjeće By Rotation, koju je koncem prošle godine pokrenula Eshita Kabra-Davies, da bi ove godine postala oaza poznatih brendova i hit komada, no ni tamo se ne kupuje već – posuđuje.

– Broj korisnika je s 12.000 narastao na 25.000, u samo nekoliko mjeseci, a broj odjevnih predmeta koji cirkuliraju povećao se za 120% – izjavila je Eshita Kabra-Davies.

Sacha Newall, suosnivačica platforme My Wardrobe HQ, izjavila je da je u posljednjih par mjeseci zabilježen rast odjevnih predmeta i modnih dodataka za 50%.

Uoči ljeta, slavna robna kuća Selfridges predstavila je Project Earth, projekt za posuđivanje odjeće poznatih brendova.

Neke kompanije korisnicima daju otvorene ruke da se sami izmjenjuju, a druge imaju odjevne predmete koje onda sami šalju, a nakon toga i čiste, kako bi bili spremni za sljedeću posudbu. Obično korisnici drže robu oko četiri dana, no, naravno, sve ovisi o dogovoru.

U međuvremenu su niknuli slični projekti, među njima i OnLoan, Endless Wardrobe, Devout te Rotaro, koji rade po sličnom sistemu.

Svi oni zarađuju na način da naplaćuju određenu naknadu za procese posudbe, odnosno iznajmljivanja, a ako se korisniku svidi odjevni predmet, može ga uglavnom kupiti po dogovorenoj cijeni, piše Guardian.

Facebook Komentari