Hajduk je već dobio Galatu 2:0. Neka se večeras ponovi povijest

Hajduk i Galatasaray večeras od 20 sati igraju susret trećeg pretkola kvalifikacija za Europsku ligu. Bit će to prvi službeni susret ova dva kluba, koji su se u prošlost sastali dva puta u prijateljskim ogledima, pišu 24sata.

Prvi put tijekom priprema u njemačkom Augsburgu, 13.07.1998 godine. Na klupi Galatasaraya i tada je sjedio Fatih Terim, a na klupi Hajduka Ivan Katalinić, koji se tek vratio iz Francuske s brončanom medaljom sa Svjetskog prvenstva oko vrata.

– Ne sjećam se detalja utakmice, tko bi se sjetio što je bilo prije više od 20 godina, ali pamtim Galatasaray kao tada vrlo jaku momčad, a pamtim i da je stadion bio pun njihovih navijača – prisjetio se Katalinić, koji je na raspolaganju imao sjajnu momčad, s Juricom Vučkom, Goranom Sablićem, Ivanom Lekom, Josipom Skokom, Zvonimirom Deranjom…., i iskusnim Tončijem Gabrićem, koji je branio na spomenutoj utakmici.

– Igrali smo na starom stadionu koji je bio krcat, znate da su Turci fanatični navijači i da ih ima u Njemačkoj jako puno. Utakmica je bila dobra, ostalo je 0:0 na kraju, iako je njihov legendarni strijelac Hakan Sukur imao nekoliko prilika, ali nije mi uspio zabiti. Nakon utakmice svjedočio sam scenama kakve nikad prije ni kasnije nisam doživio. Autobus s igračima Galatasaraya nije mogao izaći s parkinga, tisuće navijača su ga okružili, bacali su se pred autobus da ga zaustave, kako bi mogli vidjeti svoje ljubimce. Nevjerojatne su to bile scene – prisjetio se Gabrić.

Drugi susret Hajduka i Galatasaraya odigran je u Istanbulu 20. svibnja 1951 godine, u sklopu turneje u pauzi prvenstva, tijekom koje je Hajduk u Istanbulu u osam dana odmjerio snage s četiri Turska kluba. Najprije su slavili protiv Bešiktaša 3:1, potom dan kasnije izgubili od Fenerbahčea 2:1, da bi nakon par dana pauze izgubili od Vefe 2:0 te sutradan, pred 20.000 gledatelja pobijedili tada drugoplasiranu momčad turskog prvenstva Galatasaray 2:0.

Momčad su predvodili legendarni Vladimir Beara, Bernard Vukas i Frane Matošić, a oba gola postigao je Krešimir Arapović…

Facebook Komentari