Cijepite ljubimce da budu zdraviji

Cijepljenje pasa i mačaka je vrlo važan faktor u sprječavanju zaraznih bolesti , upozorava Dr. sc. Silvija Rakočević dr. vet. Med. Veterinarska ambulanta GOLDI.

Vlasnici bi za svaku životinju morali u dogovoru s veterinarom napraviti protokol cijepljenja.
Cijepljenjem stimuliramo stanični /celularni/ i cirkulirajući /humoralni/ imuni odgovor, a također potičemo stvaranje stanica imunološke memorije. Te će stanice u eventualnom kontaktu životinje s određenom bolesti reagirati stvaranjem specifičnih protutijela i tako spriječiti nastanak bolesti. Ta je profilaksa /sprječavanje/ zaraznih bolesti jako važna, jer kada se životinja razboli, često može biti kasno.

Kada prvi puta cijepiti štence ili mačiće? Razlika je u tome da li je kuja ili mačka koje su okotile, bile cijepljene prije trudnoće protiv zaraznih bolesti. Ako jesu, onda štence prvi puta cijepimo sa 6-9 tjedana, jer su do tada zaštićeni protutijelima koja su dobivena kolostrumom /majčino mlijeko koje sadrži protutijela/. Ako kuje ili mačke nisu cijepljene prije graviditeta, tada se štenci i mačići mogu prvi puta cijepiti sa 4-5 tjedna. Prije cijepljenja svakako trebamo dehelmintizirati životinju, tj. očistiti od crijevnih nametnika. Naravno da će vakcinacija ovisiti o epidemiološkoj situaciji nekog grada ili zemlje, a također i o zakonskim normama u toj državi.

U našoj zemlji zakonom je propisano cijepljenje pasa protiv bjesnoće i to obavezno svake godine. Štenci se moraju prvi puta bjesnoću cijepiti u dobi od 3 mjeseca ili stariji, što ćete se dogovoriti opet s vašim veterinarom. Preporuka je, iako nije zakonski obavezno, da se cijepe i mačke koje žive izvan kuće. Cijepljenja pasa i mačaka koja nisu zakonski propisana, ali se u svakom slučaju preporučuju, su ona protiv virusnih zaraznih bolesti. Kod pasa su to štenećak, zarazni hepatitis, parainfluenca, parvoviroza i leptospiroza. Cijepe se kao štenci sa 7 tjedana prvi puta, nadocjepljuju nakon 3 tjedna, a zadnje cijepljenje mora biti nakon starosti od 3 mjeseca. Tada je imunološki sistem potpuno zreo i spreman stvarati antitijela punim kapacitetom. Nadocjepljivanje se zatim ponavlja jednom godišnje. U dogovoru s veterinarom možete cijepiti psa i protiv zaraze corona virusom, i to se često daje zajedno sa cjepivom protiv ostalih zaraznih bolesti.

Mačke se cijepe protiv herpes i calici viroze te panleukopenije (mačićaka). Prvi puta se cijepe u starosti od dva mjeseca, zatim još jednom nakon mjesec dana, a kasnije nadocijepljuju jedan put godišnje.
Bitno je naglasiti da se cijepe samo zdrave životinje, stoga je prije vakcinacije veterinar dužan pregledati životinju. Ne cijepimo životinje sa povišenom temperaturom, gravidne životinje, te one koje su imunodeficijentne. Nakon vakcinacije životinja bi oko pola sata trebala biti pod nadzorom radi eventualne alergijske reakcije na cjepivo.

Vrlo često čujemo da vlasnici ne cijepe svoje ljubimce koji ne izlaze izvan kuće. Pretežno se to odnosi na mačke. To je greška, jer se i takve životinje treba cijepiti. U našoj se zemlji za sada ne trebaju cijepiti kunići, zamorci, ostali glodavci i ptice.
U Hrvatsku je uvezeno i cjepivo protiv bolesti koju prenose krpelji /piroplazmoze/. Preporuka je da u dogovoru s vašim veterinarom, cijepite kućne ljubimce i protiv te vrlo opasne bolesti.

Facebook Komentari