U Crnoj Gori bukti epidemija covida-19

Screenshot: N1

Crnogorska agencija MINA donosi i to da Crna Gora trenutno ima najviše oboljelih na bolničkom liječenju na 100.000 stanovnika; 44 oboljelih. Usporedbe radi, Sjeverna Makedonija u ovom trenutku ima 16 oboljelih na liječenju u bolnici na 100.000 stanovnika, Hrvatska sedam, a Srbija pet.

O uzrocima ovakvog stanja u Crnoj Gori, zemlji koja je u svibnju proglasila da je prvo potpuno slobodno područje od koronavirusa, uglavnom je nepodijeljeno mišljenje da je riječ o posljedici izbora i političkih skupova.

Početkom rujna Zoran Vujićić iz Građanske alijanse kazao je za Radio Slobodna Europa da smatra da će se masovni politički skupovi i opozicije i pozicije bez ikakvih epidemioloških mjera, obiti o glavu Crnoj Gori.

Predsjednica Sindikata liječnika medicine Milena Popović Samardžić ovako je opisivala stanje:

“Svjedočili smo masovnim skupovima prije i nakon izbora. Ako smo u epidemiji, svi javni skupovi i masovna okupljanja morali su biti zabranjeni. Dvostruka mjerila… će se odraziti na broj inficiranih.”

ECDC u svojim aktualnim tabličnim pregledima navodi da je Crna Gora u posljednjih 14 dana zabilježila čak 3183 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika, što ovu zemlju svrstava u skupinu 20 trenutno najpogođenijih zemalja svijeta s više od 120 otkrivenih slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna.

Kakvo je trenutno stanje s epidemijom u Crnoj Gori pokazuju usporedni grafički prikazi kretanja sedmodnevnih prosjeka broja oboljelih u Crnoj Gori na milijun stanovnika kroz kolovoz i rujan. Crna Gora imala je krajem kolovoza oboljelih razmjerno broju stanovnika reda veličine kao Hrvatska ili Francuska, odnosno bitno manje od Španjolske.

Pritom se iz grafova jasno vidi da je Crna Gora tada imala čak i laganu silaznu putanju broja oboljelih.

Od 28. kolovoza se, međutim, vidi da broj zaraženih počinje naglo rasti i, kada se uspoređuje broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika, vidi se da je Crna Gora 21. rujna stajala neusporedivo gore od Mađarske, Slovenije i Hrvatske s otprilike istim brojem oboljelih, te Srbije.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić nedavno je izjavio da je “u Crnoj Gori na koronavirus testiran svaki deseti stanovnik”. Unatoč tome, smrtnost od koronavirusa u toj zemlji otprilike je kao i u Hrvatskoj (1,6 posto prema 1,68).

Prošlog tjedna i Svjetska banka je upozorila na stanje u Crnoj Gori u izvještaju u kojem je konstatirala da je njen Human capital index za tu zemlju od 2010. do 2020. poratao sa 59 na 63 posto. Riječ je o mjerilu kojom se konstatira sposobnost države da mobilizira ekonomski i profesionalni potencijal svojih građana.

“Ipak, pandemija covida-19 prijeti ostvarenom napretku”, stoji u izvještaju.

“Kriza s covidom-19, kojoj nema presedana, povećala je hitnost potrebe za investiranje u ljudski kapital”, naveo je Emanuel Salinas, voditelj Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, javlja N1.

Facebook Komentari