Riža Uncle Ben‘s odlazi u povijest: Mijenja ime, miče lik crnca s pakiranja, evo kako će se zvati

Uncle Ben’s, jedna od najpopularnijih marki riže na svijetu, mijenja ime. Vlasnici brenda, kompanija Mars, proizvod će nazvati Ben’s Original, a s pakiranja će maknuti lice nasmijanog, sijedog crnca, piše Jutarnji.

Ovime su vlasnici Uncle Ben’sa održali obećanje iz lipnja kada su uslijed globalnog protesta protiv rasizma i nejednakosti rekli da će preispitati ime i izgled proizvoda.

– Slušali smo. I naučili smo. Od sada, Uncle Ben’s će biti poznat kao Ben’s Original, poručili su iz kompanije.

Uncle Ben’s je na tržište izašao 40-ih godina prošlog stoljeća, a desetljećima je bio najprodavanija riža na američkom tržištu.

Promocija proizvoda u prošlosti je često bila na meti kritika jer se tvrdilo da održava rasne stereotipe. Titule poput ‘ujak’ i ‘ujna’ pogrdno su se koristile u komunikaciji s crncima u južnim američkim državama, umjesto formalnijih ‘gospodin’ i ‘gospođa’.

Za ime Uncle Ben’s navodno je zaslužan jedan farmer iz Teksasa poznat po svojoj iznimno kvalitetnoj riži. Što se fotografije tiče, vlasnici tvrtke su u otmjenom hotelu u Chicagu zamolili glavnog konobara Franka Browna da im pozira za pakiranje.

Nova, politički korektnija pakiranja, na policama bi se trebala naći iduće godine.

Osim toga, Mars je najavio da će donirati dva milijuna dolara u školarine za tamnopute mladiće koji se školuju za kuhare, a 2,5 milijuna dolara će investirati u grad Greenville u Mississippiju gdje se riža pakira.

– Brend ne mijenja samo ime i fotografiju na pakiranju, već poduzima akcije kako bi se potaknula uključivost i jednakost koja svima nudi mjesto za stolom, kažu iz kompanije.

Share This Article