Rimac: Plenković se nosi kao da su mu svi do koljena. No s kim si takav si

Javna nabava ne odgovara onome čemu je namijenjena, kazao je na početku Ivan Rimac.

“Favoriziraju se neke tvrtke i nemamo izvedbe ugovorenih poslova, nema izvještaja o tome koliko su oni koštali u pogledu povećanja cijene.

Oni koji imaju informacije o procesu selekcije prilagođavaju visinu svoje ponude. Radi se o javnom novcu koji je novac svih građana, a time se umanjuje niz usluga koje se građanima trebaju dati, zbog takvih afera nema novca za usluge u zdravstvu, obrazovanju…”, kazao je Rimac.

Kada je u pitanju izvjesni klub koji se spominje u aferi Janaf, on kaže:

“Priča oko kluba baca blato na političku elitu, ali i na istražne organe koji nisu u stanju uhvatiti in flagranti kriminalce nego to odgađaju za vrijeme kada više ne mogu prikupiti dovoljno dokaza o djelu.

Dovodi se u pitanje je li moguće utjecati na istragu i pitanje je koliko je odgađanje pogodovalo nekome, kao i to kako se došlo za toliko velikog iznosa novca. Predsjednik Zoran Milanović je u pravu što se tiče kritike istražnog postupka. Nije mi jasno koliko su svjedoci vjerodostojni i ako su imali materijalni dokaz neprihvatljivo je da su odgodili akciju zbog nečeg drugog”, rekao je Rimac.

Teško je komentirati koga sve nećemo naći u takvom klubu, dodaje.

“Čemu služi takav klub sem ovakvim dogovorima – pitanje je. To je neformalno mjesto u kojem netko organizira ovakve aktivnosti… to je suspektno. Je li to sudac, ministar – pitanje je zašto. Sada je sve u stilu – bio sam nekoliko puta…”, kaže Rimac.

Ideja Andreja Plenkovića da ne želi imati takve informacije kosi se s tim da je mogao izbjeći niz postupaka, naglašava.

“On se nosi kao sa su mu svi do koljena i da mu nitko ne može prigovoriti za njegove postupke. No s kim si, takav si. Ako je on imao takvo društvo, on snosi i odgovornost za postavljanje ljudi na odgovorne pozicije. Nije moguće da dovedete ministra i za mjesec dana ga smijenite, a ne budete odgovorni za to što ste ga postavili. Ne može biti da on nije bio upućen u situaciji oko Janafa”, rekao je Rimac.

Kazao je i kako će se sada, kada je u pitanju postavljanje novog čovjeka na čelo Janafa, događati ono što se događalo na početku Oreškovićeve vlade – da se propituju svi kandidati koji će biti predloženi.

Kazao je i kako Darka Horvata možemo pitati je li umiješan, a oko Tomislava Ćorića je stvar komplicirana.

“Stvar s je takva i zbog prethodne afere s Josipom Rimac. Čini se da je Rimac služila kao opći servis za stranku, i da je po tome opasnija za premijera”, kazao je Ivan Rimac, javlja N1.

Share This Article