Milanović: Ja nisam nervozan, Plenković je nervozan, ja sam bijesan!; Ponovo se obrušio na Turudića

Screenshot: N1

Nakon što je predsjednik države Zoran Milanović jučer rekao da je premijer morao znati za istragu o Janafu, a premijer Plenković mu odgovorio, među ostalim, da je nervozan, danas se opet oglasio Milanović, prenosi N1.

“Ja nisam nervozan, ja sam zabrinut. Ovo je užasno ozbiljan skandal, a njega je netko doveo u nezgodnu situaciju jer ga, sad mi je jasno, nisu obavijestili o tome, jer da jesu, nema šanse da bi Kovačevića imenovao u novi mandat. Nema šanse da bi on to napravio. Taj čovjek to nije znao… Itekako neke stvari on mora znati, u protivnom u ovoj zemlji nema odgovorne osobe. Tko to treba biti? Policija?”, upitao je Zoran Milanović.

“Neka se premijer ne pravi naivan da te stvari on ne zna. Što je onda njegova odgovornost? To mu nije rečeno, ima tko mu je to morao reći i upozoriti ga na to, to je njegova obaveza, a naročito do veljače, kad su imenovali tu osobu Kovačevića. Još 10 mjeseci smo čekali, plaćali, da bi se ulovilo gradonačelnike HDZ-a i SDP-a radi 100.000 kuna, a ovdje si imao 2 milijuna kuna. Premijer je čuvar državnih tajni. Nema informiranije osobe u državi od premijera”, rekao je Milanović.

“On mora znati, ne utjecati na tijek istrage, to je jasno… Ako se nešto odvijalo filmskom brzinom, premijer možda nije bio obaviješten. Ima tko mu je to morao reći, ako već ne tijekom procesa, onda nakon”, kazao je predsjednik.

Milanović je bijesan

“Premijer mora znati, on nije brifiran i to je skandal… Nije lako živjeti s time, nije lako ići u krevet s time, to je potrebna razina povjerenja građana u premijera. On mora znati, netko mora voditi državu, u protivnom, odustanimo od države”, nastavlja Milanović.

“Ono što on kaže da sam nervozan, on je nervozan. Ja sam bijesan, ali ne na njega. Ovo se ne smije događati u demokraciji. On je u situaciji u koju je doveden neznanjem ili glupošću svojih suradnika”, rekao je Milanović.

Istaknuo je da imenovanje Kovačevića na još jedan mandat u Janafu pod pretpostavkom da je vlast znala što se događa otvara mogućnost žalbi firmi koje su radile s Janafom.

“Da, saborsko povjerenstvo odmah, jer ovo je ozbiljan skandal. To su situacije u kojima društvo može otići u potpuno drugom smjeru. Imamo državu i moramo se naučiti voditi tu državu i paziti na stvari”, rekao je predsjednik, prenosi N1.

Ponovno se ironično dotaknuo predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića. ”Ispričavam se sucu Turudiću, koji me ispravlja u pauzama kartaških seansi”, rekao je, prenosi dnevnik.hr.

”Nećete hvatati Pabla Escobara”

”To je veliki novac koji je nošen prvom čovjeku Janafa, ne trafike. To je corpus delicti, kao da uhvatite kamion kokaina, nećete hvatati Pabla Escobara, nećete doći do njega. Premijer mora znati, u protivnom odustanimo od države. Netko mu je trebao reći hej, prijatelju, hej, druže…”, naveo je Milanović.

”Ne znamo je li istina da je Kovačević dobio mito, to znamo čitajući po medijima, ne znamo je li novac predan. Možemo vjerovati policiji, kao dječak sam uvijek navijao za policiju u filmovima. Odustali su od racije, upada, kak’ da velim da se Turudić ne uznemiri. SOA se bavi terorizmom, a ne ovime. Ovo nije baš džeparenje, ovo je više od toga. Govoriti da je premijer maza koja sa strane radi ono što ga ne može izložiti, a onda dovuče glavnog državnog odvjetnika, što meni ne bi palo na pamet… Neka ne govori da sam nervozan, on je nervozan, ja sam bijesan. U ovakvo stanje doveden je neznanjem i glupošću svojih suradnika”, oštar je Milanović.

Ustraje da premijer mora znati

Objašnjava da premijer ne smije utjecati na tijek, ali mora biti upoznat. ”Ako nisi ulovio lava kojeg si imao na puškometu (a to je bio direktor Janafa) i dovedeš mi očerupanu kokoš… to nema smisla. Ima smisla samo ako dovedeš King Konga, ali King Konga nema, on je bio King Kong. Imam pravo postavljati to pitanje, nemam pravo postaviti pitanje kardiokirurgu – čuj, zašto si ovdje rezao? To samo budala može pitati”, slikovito objašnjava.

Nije želio reći koga je sve viđao u famoznom klubu Dragana Kovačevića. ”Bili su u klubu i neki suci, predsjednici klubova, ali ne smijem kazati. Neki se upisuju i u masone, zakasnili su 200 godina… Suci moraju živjeti kao samotnjaci”, rekao je Milanović i više puta ponovio da premijer mora znati. ”Ovo je apel za zaštitu institucije, a ne napad na premijera. Nisam nervozan, nikad nisam nervozan, ljutit sam jer vidim što se događa. Saborsko povjerenstvo subito, odmah, jer ovo je ozbiljan skandal”, zaključio je, prenosi dnevnik.hr.

Informacije Jutarnjeg potpuno ruše Milanovićevu tezu o političkom zaustavljaju uhićenja Kovačevića u klubu: Istražitelji nisu znali kome Petek nosi novac

Milanović kaže da je Jakov Kitarović samo dekor i teško optužuje Božinovića i Plenkovića: Moj posao je da upozoravam na nepravilnosti, mufljuze, lovokradice

Plenković o Milanovićevim teškim optužbama: Ovaj trenutak je velika razdjelnica, meni se čini da je on egzaltiran, to su nervozne reakcije

O famoznom klubu i davanju mita Kovačeviću oglasio se Jakov Kitarović

Facebook Komentari