Guverner HNB-a: Crna prognoza za jesen nije realna

Na konferenciji ‘Dan velikih planova’ u organizaciji Lidera, guverner HNB-a Boris Vujčić, komentirao je crne prognoze za jesen.

– Dominantna nota je da nas čeka crna jesen i da će biti gore nego što je bilo u vremenu iza nas – što nije realno jer smo na proljeće imali karantenu i lockdown – rekao je Vujčić.

Vujičić tvrdi da su ga prozvali dežurnim optimistom, ali da njegovi stavovi imaju uporište u realnim brojkama. Rekao je da su u ovom trenutku prognoze kretanja BDP-a povoljnije nego što su bile na proljeće jer su podaci za drugi, ali i za treći kvartal optimističniji nego li je to izgledalo za vrijeme lockdowna.

– Predviđeni pad BDP-a je oko osam posto za Hrvatsku i države u europskom okruženju – rekao je Vujčić i dodao da hrvatski vanjskotrgovinski partneri ipak očekuju manji pad BDP-a od Hrvatske kao i da vjerojatno do 2023. nećemo doći na razine prije krize.

Svi pokazatelji upućuju na početak oporavka, ali intenzitet oporavka nije jednak u svim sektorima niti može biti:

– Za ovu je krizu karakteristično da imamo snažan pad ekonomske aktivnosti, ali relativno kratkotrajan za veći dio ekonomije, a za pad smo zaslužni samo kroz uvođenje karantene. – objasnio je Vujčić.

Zbog recesije je došlo do različitih padova u sektorima, ali industrijska proizvodnja i građevinska aktivnost su se vrlo brzo oporavile. No, usluge kao što je ugostiteljstvo još uvijek su u lošoj situaciji i oporavak u tom sektoru će trajati duže. Što tiče robnog izvoza, zbog lockdowna se bilježi pad svih komponenti u drugom kvartalu. No, Hrvatska bilježi manji pad izvoza nego druge, usporedive zemlje, a to je zato što imamo manji udio izvoza u BDP-u nego druge zemlje.

Vujčić se osvrnuo i na radna mjesta, točnije njih 50 000 izgubljenih što znači da smo trenutno na razini zaposlenost iz 2018. Upozorio je da bi nas bilo kakvo odgađanje ulaska u tečajnu listu unazadilo za bar godinu dana.

– Tečajna politika ostaje ista, tečaj ćemo održavati sve od ulaska u Eurozonu i to je tečaj našeg ulaska u EU. – završio je Vujčić, pišu 24sata.

Facebook Komentari