FOTO Poljaci u arhivima komunističke tajne službe pronašli Jamesa Bonda.. volio je dame; No, je li to onaj Flemingov…

Foto: IPN

Zovem se Bond … James Bond!, piše poljski Institut nacionalnog sjećanja (IPN).

IPN ima dosje određenog Jamesa Bonda! Je li bio poznati svjetski agent? Možemo potvrditi da je u doba hladnog rata posjetio Poljsku! Zašto je došao u Poljsku sredinom 60-ih? Što je učinio? Dolazak Jamesa Bonda u Varšavu, službeno angažiranog kao tajnika arhiva vojnog atašea britanskog veleposlanstva, privukao je pažnju poljskih tajnih službi, piše IPN.

Otvoren je poseban slučaj pod nazivom „Samek“ i sve sumnjivo je dokumentirano. James Bond bio je pod nadzorom … Ono što nalazimo u arhivi IPN-a su dokumenti koji barem potvrđuju da je imao nešto zajedničko s “pravim” Jamesom Bondom, u to vrijeme već poznatim likom poznatim iz romana i filmova Iana Fleminga, piše IPN.

Po tajnim dokumentima James Albert Bond bio je oprezan, razgovorljiv i doista zainteresiran za … dame. Nažalost, ne znamo tko je bila “Bondova djevojka” tijekom boravka u Poljskoj, ali drugi dokumenti jasno pokazuju da se najmanje dva puta infiltrirao u “vojne objekte”, zajedno s ostalim zaposlenicima ureda vojnog atašea, piše IPN.

Je li prikupljao neke tajne podatke? Je li doista bio britanski agent? Ako je tako, bio je prilično neučinkovit. Napustio je Poljsku 1965., godinu dana nakon dolaska, vjerojatno bez ičega značajnog za prijaviti, piše IPN.

Slučaj “Jamesa Bonda u Poljskoj” prilično je fascinantan. Od 1953. lik Jamesa Bonda poznat je čitateljima širom svijeta. 1962. izlazi prvi film “Doctor No”, a slijede “From Russia with Love” i “Goldfinger”. Sigurno je ime James Bond bilo poznato komunističkim poljskim tajnim službama. Ako je James Albert Bond bio samo kodno ime, je li to bila neka šala samo za zavaravanje i ismijavanje poljskih tajnih službi?, pita se IPN.

Ono što IPN može potvrditi jest da je u jeku hladnog rata čovjek po imenu James Bond, vjerojatno britanski agent, bio stvaran!

Facebook Komentari