Nataša Škaričić: Beroš uopće ne vidi problem s raširenim prizivom savjesti

Naime, Škaričić je u sklopu projekta na kojem je radila o prizivu savjesti napravila i intervju s aktualnim ministrom zdravstva Vilijem Berošem za kojega kaže da je vrlo indikativan.

“Ministar prvi put govori vrlo jasno i vrlo decidirano najavljuje budući tzv. Zakon o abortusu. I mislim da je bi taj intervju njegov sadržaj i teze koje je ministar iznio, morali biti predmetom trenutne reakcije opće javnosti, pogotovo udruga koje se bave reproduktivnim pravima žena, jer je on kazao neke stvari koje su doista skandalozne”, ističe Škaričić.

“On uopće ne vidi problem s raširenim prizivom savjesti u hrvatskoj ginekologiji, a problem je zaista strašan, javlja N1.

On ne smatra da pobačaj na zahtjev žene mora ostati besplatan, besplatna usluga u sklopu obaveznog zdravstvenog osiguranja i tako ostaje na liniji dosadašnjeg zakona koji de facto izjednačava pravo na pobačaj na zahtjev s uslugom faceliftinga”, oštra je Škaričić.

“Treća stvar koja je i najproblematičnija je najava obaveznog savjetovanja i razdoblja čekanja prije konačne odluke o pobačaju, odnosno prekidu trudnoće.”

Potom je pojasnila zašto je to izrazito važno: “Ne samo da je to prvi put da je ovaj ministar tako decidiran bio oko zakonskog okvira, nego je to prvi put od zakona iz 1978. da se neki ministar tako precizno očitovao o bitnim odredbama budućeg zakona”, pojašnjava.

“Ministar djeluje vrlo samouvjereno. Njegovi odgovori su vrlo decidirani. Osim toga, HDZ je sada u dosta dobroj poziciji, stabilnoj i prilično sam sigurna da će taj zakon doći na tapet”, istaknula je.

“S obzirom na reakcionarne ministrove stavove mislim da treba reagirati već na ministrovu najavu ovih problematičnih odredbi”, kazala je.

Zaključno je pojasnila zašto smatra da se toliko čeka s ovim zakonom. Naime, o Zakonu o pobačaju priča se već duže vrijeme.

“Činjenica je da je abortus kod nas legaliziran od 1978. godine i to se ostavilo kao relikt prošlih, mrskih vremena. Nekako se oko tog zakona cijelo vrijeme izvodio neki ples. Na kraju mislim da Ustavni sud nije napravio ono što je davno morao napraviti”, zaključuje.

Facebook Komentari