Reforma lokalne samouprave? Mnogi se tome protive

Što bi se dogodilo kad bi se male općine, u nekom novom ustroju, spojile s velikima? Lokve bi se vjerojatno ponovno vratile Delnicama. Iz tih malih mjesta kažu – loše bismo se proveli. U mjestu Lokve kažu da bi oni stradali. Zašto? Jer za male općine koje bi zapravo onda imale status mjesne zajednice, ne bi nikada bilo dovoljno novaca, javlja N1.

Toni Štimac, načelnik općine Lokve iz redova SDP-a, tako smatra:

“Mi imamo nekakav sad godišnji budžet od četiri milijuna kuna. Mi smo s EU projektima dogurali na 11 milijuna kuna. Vjerujem da kad bi bili pod gradom Delnicama, idemo tako uvjetno reći, da sigurno grad Delnice ne bi obratio toliku pažnju prema jednoj maloj općini od 1050 stanovnika. Nego bi se on vjerojatno okrenuo nekim svojim projektima, za sam grad gdje je više ljudi”, kaže on.

Slično misli i načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka (HDZ). On će prijeći u volontere i tako, kaže, uštedjeti jednu plaću. Ali općina mora ostati samostalna.

“Smatram da općine moraju biti sačuvane, jer samo mali čovjek zna što za tu općinu treba i on gura projekte za razvoj te općine, ako te male općine koje će biti ukinute neće imati svojih predstavničkih tijela, ti projekti nikad neće biti realizirani i ta mjesta odlaze u zaborav.”, kaže Šćuka.

U Delnicama gradonačelnik pak sam radi božićne ukrase za grad. Štedi se. On misli da treba ujediniti siromašan kraj.

“Dakle, ja nisam zagovornik u onom smislu ne treba općina Brod Moravice, ne treba općine Skrad, ali se zalažem da treba napraviti reviziju i svagdje tamo gdje lokalna samouprava nije samoodrživa u onom globalnom smislu, pitanje je smisla postojanja”, kaže gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Ostanak, ukidanje ili spajanje malih i nemoćnih lokalnih jedinica – što je, dakle, bezbolnije?

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija, smatra da je ukidanje općina samo po sebi mjera koja ne bi imala nikakvu svrhu.

“Mislim da bi ukidanje općina samo po sebi bila mjera koja ne bi imala nikakvu svrhu. A spajanje općina, odnosno utvrđivanje kriterija poslova koje bi pojedina općina trebala obaviti da funkcionira kao općina s jedne strane, i s druge strane usmjeravanje tih općina koji to ne mogu zadovoljiti da se udruže je čini mi se put koji je puno bolji nego jednostrana mjera ukidanja.”

Ma kakvu god im sudbinu namijenili, mali ionako o njoj neće odlučivati. Bez obzira na to što se uvijek radi – u ime naroda.

Facebook Komentari