Pronašli su vlasnika koji je bešćutno ostavio štence da uginu u vreći: Nije im bilo spasa

Foto: Azil Dumovec facebook

– Netko je sedam štenaca ostavio u vrećici da uginu odmah nakon okota. Pronašli smo ih polužive, dehidrirane i pune crva. Uz sav naš trud, štenci su ugibali jedni za drugim – ispričao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, pišu 24sata.

Smrt sedam štenaca iz Odre dobit će sudski epilog!Početkom kolovoza preuzeli smo leglo koje je u vreći odbačeno u jedno…

Gepostet von Azil Dumovec am Montag, 21. September 2020

Volonteri azila su uz pomoć dojave građana, u kolovozu preuzeli leglo od sedam štenaca koji su bili odbačeni uz jedno polje u Odri. Kada su ih pronašli, bili su stari tek dva ili tri dana, no u jako lošem stanju.

– Zajedno s jednom gospođom koja je nekoliko štenaca primila na cjelodnevnu skrb u vlastiti dom, davali smo sve od sebe da se oporave, ali, nažalost, spasa im nije bilo. Kad je i posljednje štene uginulo, čvrsto smo odlučili da krivac za ovo strašno nedjelo neće proći nekažnjeno – poručili su na Facebook-u iz Azila Dumovec.

– Netko je vidio i prepoznao vlasnika pa smo zajedno obavijestili Komunalno redarstvo i Veterinarsku inspekciju. Uspjeli smo ga locirati i kod njega pronaći kujicu i mužjaka. Odmah smo po kujici ustvrdili da je nedavno okoćena, no vlasnik je to negirao. Veterinarska je inspekcija zatim uzela bris kujice, a mi smo uzeli krv štencima. Danas su nas obavijestili da je DNK analizom utvrđeno da su to njeni štenci – kaže Skok.

Kako su izvijestili iz Dumovca, vlasnik je otprije poznat po lošem ponašanju prema svojim psima, a utvrđeno je da ih nije ni čipirao ni cijepio.

– Cijeli slučaj sada je u pravnoj sferi, a to je preuzela Veterinarska inspekcija te državni inspektorat. Mi se samo nadamo da će neodgovorni vlasnik dobiti zasluženu kaznu, jer ono što je učinio je u najmanju ruku grozno. Nije to naša osobna stvar, ali ako se ovakvi slučajevi ne budu kažnjavali to nosi lošu poruku. S druge strane, kada se kazne, to odjekne jako dobro i vjerujem da će, ako nekad nekom tako nešto padne napamet u budućnost, dobro razmisliti. Ovo je nešto najgore što čovjek može napraviti životinji – kaže Skok.

– Nadamo se da će kazna za ono što je učinio, biti takva, da više nitko u Zagrebu neće sa štencima pokušati učiniti nešto slično – napisali su iz Dumovca.

No, nažalost, takav slučaj u Zagrebu i okolici nije iznimka. Skok nam je ispričao da nažalost, često tako znaju pronaći odbačene štence.

– Prije tri tjedna pronašli smo 11 odbačenih štenaca na području Sesveta. Procijenili smo da su iz tri različita legla… U takvim situacijama može pomoći najviše dosljedna provedba zakona, kontrola mikročipiranja, kao i trud građana u sprječavanju takvih stvari. Ljudi trebaju znati da takve stvari neće proći nekažnjeno i nadamo se da će sve to onda voditi društvu koje će se odgovorno ponašati prema kućnim ljubimcima – poručio je Skok.

Facebook Komentari