Jakšić: Curenje informacija iz istraga bit će tema na saborskim odborima

Predsjednik Zoran Milanović kritizirao je istragu u aferi Janaf, navodeći da su se uhićenja trebala izvršiti čim je postajala sumnja o davanju mita pa se postavlja pitanje je li takvim izjavama izvršio pritisak na pravosudna tijela, javlja N1.

“Kad pričamo o pravosudnim tijelima, mislim da u Hrvatskoj još uvijek nismo izgradili kulturu toga da prihvaćamo ono što institucije rade i da možemo prihvatiti stvari bez dodatnog političkog folklora. To je isto radio i predsjednik Vlade Andrej Plenković kod uhićenja Josipe Rimac.

No, očekivati da nitko ništa ne propitkuje ni ne komentira u situaciji kad u Hrvatskoj jedino što buja, uz red čekanja za bolnice, je red čekanja u pravosuđu; kad imamo jako puno sudaca za koje se može reći da su odnjegovali jako puno čudnih prijateljstava, a jedan od njih je i Turudić, tada ne možeš očekivati da će ti netko stalno govoriti kako si sjajan”, naveo je Jakšić.

Dodao je i kako brojni veliki pravosudni procesi traju dugo, a na kraju ih velik broje ode i u zastaru.

“Puno se digne prašine, padnu neka uhićenja, a kad treba nekoga osuditi onda to traje do nepravomoćne presude pa do nekakve pravomoćne koja je oslobađajuća ili jednostavno to sve ode u zastaru. Mislim da je puno važnije raspraviti kako funkcionira hrvatsko pravosuđe, jer kad bi utvrdili da DORH ili policija rade na temelju nekakvih čudnih stvari ili ne rade svoj posao, onda vjerojatno ne bi dolazilo ni do kakvih uhićenja, a do uhićenja ipak dolazi”, kazao je Jakšić.

Osvrnuo se i na probijanje mjera, odnosno curenje detalja iz istrage u javnost.

“Ono što danas mogu reći u ime SDP-a,s obzirom da vodimo i Odbor za pravosuđe i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, curenje informacija bit će tema ovih odbora već ovaj tjedan. Ako želimo vratiti vjeru u institucije, onda nekim stvarima moramo stati na kraj”, rekao je.

U dosadašnjim slučajevima kada je došlo do probijanja mjera, nikad se nije saznalo tko je točno proširio informacije.

“Nažalost, to pokazuje koliko je još uvijek visoka politizacija u sustavu i koliko se još uvijek neke stvari znaju ili jako dobro zataškati ili se rade upravo da bi se stvorila određena medijska hajka i razlozi da se neke stvari počnu pokretati. Osobno mi je vrlo upitno da je Dragan Kovačević pristao vratiti svoj mandat u Janafu, pa da se nije pojavio neki drugi kandidat, bi li do svega ovoga došlo.”

Jakšić navodi kako bi sada u vrijeme koronakrize trebalo započeti s ozbiljni reformama.

“Nažalost, okidač za brojne istrage i procese na kraju je ipak bila politika. Mislim da to ne bi trebao biti razlog i da bi ovu koronakrizu, u kojoj smo puno puta rekli da je to šansa da se naše gospodarstvo transformira i postane bolje, trebali shvatiti i kao priliku za reformu pravosudnog, represivnog i obavještajnog aparata jer definitivno je da ima jako puno toga što bismo trebali popraviti”, kazao je.

Jakšić je najavio kako će SDP organizirati Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbor za pravosuđe koji će raspravljati o curenju informacija.

“Postoji jasan hodogram od kojih resornih ministara, agencija, sudova se traži dokumentacija pa ćemo vidjeti dalje.”

Jakšić se osvrnuo i na donošenje nove nacionalne strategije koja bi trebala pomoći u borbi protiv korupcije.

“Ako postoji volja, onda ta nova nacionalna strategija ima smisla i to se u sljedeće tri godine može posložiti. Ako je ovo opet samo varanje javnosti i pokazatelj da se nešto radi, onda opet, kao i mnogo puta do sada, nismo napravili apsolutno ništa. Uz puno pompe smo uveli Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, a sad imamo situaciju da premijer prvi gleda kako da ga ugasi i da mu smanji mogućnost da postavi pitanje nekom dužnosniku. Ako ćemo strategiju donijeti konsenzusom, ako ćemo reći da nam je to jedan od svetih ciljeva ove zemlje i društva, ako ćemo svi zajedno ići u tom smjeru, tada ćemo nešto napraviti”, kazao je Jakšić.

Facebook Komentari