Čak 407.000 kuna otpremnine dat ćemo bivšem šefu Janafa?

Sasvim očekivano, Vlada će nadzornom odboru Janafa predložiti smjenu uhićenog Dragana Kovačevića s mjesta predsjednika uprave te strateške državne tvrtke, pišu 24sata.

To bi se trebalo dogoditi već ovoga četvrtka.

– Poduzet će se i nužni potezi da društvo funkcionira te će u zakonskoj proceduri biti imenovan novi predsjednik uprave – potvrđeno je iz Vlade.

Dragan Kovačević je na čelu Jadranskog naftovoda proveo osam godina, a upravo ove veljače mu je Vlada Andreja Plenkovića poklonila povjerenje da vodi bogatu tvrtku još četiri godine. Kovačević je došao na čelo kao HNS-ovac, ali se iščlanio iz stranke.

No, kako je potvrđeno, Kovačević ima u svojem ugovoru i “zlatni padobran” ako ga Vlada smijeni prije isteka mandata. Ima pravo na otpremninu od devet plaća ili pravo da ostane raditi kao savjetnik uprave.

Kovačević je 2012. godine, kad je prvi put imenovan za predsjednika uprave, imao neto plaću od 18.800 kuna, koja je u ovih osam godina narasla na 25.700 kuna, koliko je prijavio u zadnjoj imovinskoj kartici. No isplata otpremnine se računa prema bruto plaći jer se računaju i porezi i doprinosi. Kako je njegova bruto plaća nešto viša od 45.000 kuna, za otpremninu bi trebalo izdvojiti oko 407.000 kuna jer ne dolazi u obzir da ostane savjetnik uprave. Kovačević je inače pod istragom Uskoka da je primio 1,96 milijuna kuna mita od Kreše Peteka, vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek, kako bi s još dva direktora u Janafu osigurao Peteku dva posla vrijedna zajedno oko 40 milijuna kuna. Sudac je i njemu i ostalima odredio istražni zatvor od mjesec dana, koji se može produljiti još dva mjeseca.

Upravo iz tih razloga, neslužbeno se saznaje da će Janaf ići na osporavanje njegova prava na izdašniju otpremninu.

– Otpremnina je predviđena kad bi predsjednik uprave bio smijenjen u redovnom postupku. Postoji i klauzula u ugovoru koja kaže da će posebno povjerenstvo odlučivati koji su razlozi njegove nemogućnosti obavljanja posla. A kako je jasno zbog čega ne dolazi na posao i zbog čega je smijenjen, oni imaju pravo odlučiti da isplata otpremnine nije opravdana – kaže sugovornik upućen u ovu pravnu peripetiju.

Ne bi bilo prvi put da direktori javnih poduzeća pod istragom za korupciju dobiju i milijunske odštete, pa čak i putem suda povratak na posao. Najpoznatiji je slučaj Jurice Prskala iz Hrvatskih autocesta.

Prskalo je uhićen u jesen 2009. godine kao predsjednik uprave HAC-a pod optužbom da je s ostalim članovima uprave pogodovao Skladgradnji u čuvenom farbanju tunela. Uskok ga je teretio za štetu od minimalno 25 milijuna kuna. Nakon prvog uhićenja istraga je proširivana, a HAC je dao otkaz svojem direktoru jer je bio u istražnom zatvoru i nije dolazio na posao. Prskalo je tužio, a 2016. godine i dobio pravomoćnu presudu kojom mu se moraju isplatiti sve plaće i mora ga se vratiti na posao. Radi se o više od milijun kuna neto, a Prskalo i danas radi u HAC-u. Suđenje u aferi još nije završeno niti nepravomoćnom presudom!

Kovačević će isto izaći za najviše tri mjeseca iz Remetinca i ako mu ne isplate ono na što smatra da ima pravo.

Kovačeviću bi ipak uhićenje moglo biti tek početak problema. Istražitelji su, kako se doznaje, u Janafu uzeli i niz druge dokumentacije vezano za poslovanje te tvrtke, a ne samo za dva posla sustava hlađenja i mjernih stanica za koje se tereti da je primio 1,96 milijuna kuna mita.

– Čini se da je ovo što mu se stavlja na teret samo uvertira – kaže jedan sugovornik.

Uskok često zna proširivati istragu, a samo u posljednjem slučaju Josipe Rimac, ona je još dva puta proširena i obuhvatila je nove dužnosnike.

Osim toga, novi predsjednik uprave koji će biti izabran na natječaju također će dobiti zadatak da provede kompletnu računovodstveno financijsku forenziku.

Iako se za članove uprave formalno raspisuje natječaj, ne treba sumnjati da je on više radi forme jer je Janaf bogata tvrtka te će Vlada i HDZ postaviti nekog od povjerenja.

Trenutačno su u upravi još dva HDZ-ovca imenovana u veljači s Kovačevićem. Također nakon formalnog natječaja iako je jasno da je stranka postavila svoje ljude od povjerenja.

Radi se o Stjepanu Adaniću, varaždinskom HDZ-ovcu, te Vladislavu Veselici, čovjeku koji je ranije bio i komercijalni direktor, a u Janaf ga je doveo upravo Kovačević. Veselica je i prijatelj s premijerom Andrejem Plenkovićem pa se već spekulira da je on najizgledniji kandidat za Kovačevićeva nasljednika.

Provjeravajući taj trag, saznalo se od sugovornika da Veselica sigurno neće biti imenovan za predsjednika uprave iz dva razloga. On je osobno odbacio takvu mogućnost i zbog toga kako se ne bi u već korupcijom opterećenoj tvrtki govorilo da mu je pomoglo prijateljstvo s Plenkovićem. Janaf je inače, iako u većinskom državnom vlasništvu, izlistan na Zagrebačkoj burzi pa će tvrtka biti pod dodatnom paskom javnosti.

Janaf također nije bio ni obveznik javne nabave iako je imao stotine milijuna kuna investicija. Samo je objavljivao javne pozive, a snimljeni materijal dokazuje da se pogodovalo tvrtkama kojima se željelo. Petek nije bio samo u komunikaciji s Kovačevićem, nego i s direktorima Vladom Zorićem i Damirom Vrbancom, ali i drugim ljudima u Janafu. S njima je bio u prijateljskim odnosima, dogovarali su planove investicija, družili se i pili po cijele noći. Javnost nikad nije imala uvid tko je konkurirao na natječajima i kakve je cijene ponudio. A sve je formalno bilo pokriveno papirima. Kovačević je čak donio kodeks kojim se zabranjuje uzimanje mita.

– Nitko ne smije izravno ili neizravno ponuditi, davati ili prihvatiti bilo kakvu neovlaštenu novčanu ili drugu korist u svrhu dobivanja, održavanja ili osiguravanja bilo kakve protupravne poslovne prednosti – stoji među ostalim u kodeksu tvrtke koji je potpisao nedavno upravo Kovačević, a objavio riječki Novi list.

Uz probleme s Uskokom, Kovačeviću će kao dužnosniku svu imovinu provjeriti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. To su službeno potvrdili nakon što se otkrilo da mu supruga ima stan koji nije prijavio. Inače je prijavio tri stana u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna.

Facebook Komentari