Reagira li dijete tvrdoglavošću, suzdržite se od emocionalnih ispada, budite malo mudriji

Ako dijete ne želi pospremiti igračke niti obući ono što ste pripremili – situacija je jasna – u kući imate malog tvrdoglavca. Kod djece koja imaju jaku volju ni vika ni molbe nisu djelotvorne jer ona ne žele slijediti upute nego sami odlučivati. U tom slučaju pomaže samo obrnuta psihologija, pišu 24sata.

Umjesto da djetetu naređujete dajući mu detaljne upute, zapitajte ga za njegovo mišljenje i dajte mu da izabere između dviju opcija. Dijete će učiniti upravo ono što želite, a pritom će misliti i da je krajnja odluka bila njegova.

Primjerice, ako uporno odbija jesti povrće ili tvrdi da nije gladno, na tanjur mu stavite po malo od svega što ste pripremili te pustite da samo odabere što će jesti. Ne nagovarajte ga da proba zalogaj graška, upravo suprotno – osim graška poslužite i špinat te mu recite da odabere koji će zdravi prilog pojesti i postati jako poput superjunaka.

Ako bojkotira glavno jelo u nadi da će se zasladiti desertom, odrežite mali komad kolača te ga stavite na stol tako da dijete unaprijed vidi da je to sve što ga čeka nakon glavnog jela.

Ma koliko dijete reagiralo tvrdoglavo, suzdržite se od emocionalnih ispada i ostanite smireni, te ga potičite. Umjesto da zabranite odlazak kod prijatelja, recite da napravi što tražite i da onda može ići. Uspostavite li dobar kontakt s djetetom, učinit će ono što od njega tražite.

Dijete ne želi izaći iz pjenušave kupke jer zna da se bliži vrijeme spavanja. Bitka se vodi i kada treba odjenuti pidžamu. Ukradite metodu kojom se koriste trgovački lanci i filmski producenti te pomoću glazbe utječite na raspoloženje djeteta. Lagane melodije će umiriti i uspavati mališana, čak i ako se teško opušta.

Sjajno serviraš stol i brišeš prašinu. Hoćeš li danas biti moj glavni pomoćnik? Unaprijedite li dijete u osobnog pomoćnika, ono će misliti da je sudjelovanje u kućanskim poslovima privilegija te će ih rado obavljati.

Ako ne želi pospremiti igračke umjesto naređenja dajte djetetu izazov. Uzmite sat i recite da vas jako zanima koliko igračaka može pospremiti u roku od pet minuta. Potaknite ga da u drugom petominutnom krugu pokuša oboriti svoj rekord. Kad pospremi sve, nagradite ga.

Ako dijete nešto tvrdoglavo odbija, zaigrajte s njim stratešku “da” igru. Postavljajte pitanja na koja vam mora odgovoriti s “da”, i to najmanje tri puta zaredom. Tri pozitivna odgovora u nizu razbit će djetetov otpor, a ono će istodobno osjećati da ga čujete i razumijete.

Facebook Komentari