Marić o kreditnom rejtingu: Ovo su dobre vijesti za Hrvatsku

Kreditna agencija Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je investicijsku razinu kreditnog rejtinga za Hrvatsku (BBB- uz stabilne izglede), što je posljedica stabilnosti gospodarstva početkom 2020., te potvrda ispravnosti snažnog odgovora Vlade na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, priopćeno je u subotu iz Vladine Službe za odnose s javnošću, javlaj N1.

Agencija potvrđuje i važnost političke stabilnosti u Hrvatskoj, konstatirajući da je “na parlamentarnim izborima u srpnju 2020. potvrđen snažan mandat Vlade predvođene HDZ-om” za nastavak borbe s gospodarskim izazovima i provedbu reformi, dodaje se.

“Zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga potvrđuje da smo krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom te da smo donijeli snažne i pravodobne mjere za očuvanje radnih mjesta i oporavak gospodarstva”, izjavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u povodu najnovije odluke Kreditne agencije (S&P).

Novo izvješće S&P-a, ističe Plenković, “važna je potvrda povjerenja u nastavak provedbe Vladinih mjera u cilju što bržeg gospodarskog oporavka, koristeći 22 milijarde eura koje smo osigurali iz EU-a u idućih sedam godina, kao i ostvarivanja reformi na putu prema europodručju”.

O izvješću je novinarima govorio i ministar financija Zdravko Marić, koji je kazao kako su pred sve zemlje stavljeni veliki izazovi zbog koronakrize. “Ovo su dobre vijesti za Hrvatsku, mjere koje smo stavili u funkciju bile su pravovremene i adekvatne, ušli smo sada u ovu krizu puno spremniji nego što je bilo slučaj u onoj prošloj krizi.

Veliki fokus smo stavili na fiskalnu politiku, što je pridonijelo tome da smo sada imali toliko veliki manevarski prostor. Provedba reformi ne bi trbala biti upitna, ovo je dodatni poticaj svima da se reforme nastave. To je velika prilika unatoč svim izazovima.

Što se tiče njihovih projekcija, one su nešto bolje nego što su bile originalno. Mi ćemo idući tjedan na Vladi usvajati smjernice fiskalne politike pa ćete čuti i naše brojke, ali i mi očekujemo bolje izvršenje nego što smo planirali tamo u svibnju.

Izvjesno je da puni oporavak ne možemo očekivati prije kraja 2022. godine. Potvrdilo se i da u dobrim vremenima treba puno raditi, jer nikad ne znate kakva se situacija može dogoditi. Jedino nam odgovorno ponašanje na svakom području može garantirati prolazak kroz ovakvu krizu”, kazao je Marić, prenosi Dnevnik.hr.

Facebook Komentari