Avdagić o Dodikovom posjetu: Radi se o tektonskoj promjeni u politici

Predsjednik Zoran Milanović sastao se u srijedu s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske koji je u Zagreb došao na njegov poziv. Dodik se potom našao s premijerom Andrejom Plenkovićem. Geopolitički analitičar Denis Avdagić komentirao je posjet Milorada Dodika Hrvatskoj.

Iznenadio je dolazak Milorada Dodika Hrvatskoj i sastanak s državnih vrhom. Dodik je naglasio da je u Zagreb stigao kao predstavnik srpskog naroda, a ne predsjedništva, a poslije njegova posjeta zaredale su se kritike. Geopolitički analitičar Denis Avdagić kaže kako je Dodik ipak član Predsjedništva BiH i time legitiman gost:

“Što se tiče poruke koja je poslana, ona je dosta jaka. Radi se o tektonskoj promjeni u politici prije svega prema srpskim narodu u BiH od strane Hrvatske. Dodik se, možemo reći, smatrao personom non gratom u Hrvatskoj”, kaže Avdagić.

Dodaje kako je tema BiH kompleksna tema te kako je potrebno osigurati reprezentativnost konstitutivnih naroda.

“Može li doći do kompromisa? Može doći do kompromisa, samo nije bilo želje da se do njega dođe”, kazao je Avdagić i dodao kako su često zahtjevi političara bili apsolutistički te kako ljudi u BiH žive u tenzijama, što se osjeća i u državama koje s BiH graniče.

“Što se razgovora tiče, osobno smatram da tome uvijek treba dati prioritet i šansu. Imate određene sugovornike s kojima možete razgovarati i time rješavati pitanja”, kaže, ali ističe i kako je društvo ipak trebalo ranije pripremiti na dolazak:

“Moglo se informaciju dati ranije da se društvo pripremi”, kaže i ističe kako stvari ne treba raditi na brzinu kako bi se izbjegle kritike te da u Hrvatskoj nedostaje društvenog dijaloga o nekim pitanjima, piše N1.

Facebook Komentari