Proizvodnja svinja pred kolapsom, štete bi mogle biti i 100 milijuna eura

Poremećaj tržišta u Njemačkoj koji je izazvan pojavom bolesti afričke svinjske kuge (ASK) te neuređenost tržišta poljoprivrednih proizvoda Hrvatskoj će nanijeti ogromne štete u svinjogojstvu. Štete koje mogu nastati u ovom trenutku procjenjujemo na preko 100 milijuna eura. Zbog alarmantne situacije na tržištu Hrvatska udruga proizvođača svinja traži hitan angažman Vlade RH – izjavio je Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja, na konferenciji za novinare u Čepinu, piše Večernji.

Članovi udruge su najveći proizvođači prasadi, tovljači hrvatske prasadi i proizvođači genetskog materijala u Hrvatskoj koji godišnje proizvode oko 700.000 svinja i drže 30.000 krmača. – Hrvatska danas iz drugih zemalja EU uvozom pokriva i do 70% potreba za svinjskim mesom. Želimo da se boljom organizacijom tržišta potakne razvoj svinjogojstva i smanji uvozni deficit, smanji ovisnost mesne industrija o uvozu sirovine, te da se dodatno valorizira domaća kvaliteta ( rođeno –uzgojeno –zaklano ) po uzoru na razvijene EU zemlje, a ono što je ključno da hrvatska proizvodnja osigura stabilnu opskrbu hranom naših građana.

U našim trgovinama moramo osigurati zastupljenost domaćih proizvoda provedbom EU uredbe o uređenju tržišta, a treba istaknuti kako je Hrvatska jedina država EU koja ovu uredbu primjenjuje u praksi djelomično, a koja omogućava da se domaće tržište koliko toliko zaštiti od nelojalne uvozne konkurencije – apeliraju iz udruge. Podsjećaju kako se prošli tjedan dogodio najgori mogući scenarij za hrvatsko svinjogojstvo, budući da se u Njemačkoj pojavila bolest afričke svinjske kuge. Zbog potresa na njemačkom tržištu cijena svinjskih polovica pala je za čak 20 eurocenti ili 13% u jednom tjednu, a cijena prasadi za čak 30%.

Kako Njemačka sada nema mogućnosti izvoza u Kinu i druge zemlje Azije, koje su uvele zabranu uvoza, ogromne količine svinjskog mesa iz Njemačke završit će i u Hrvatskoj u trgovačkim lancima koji će zbog ove pojave ili prestati kupovati meso hrvatskih proizvođača ili će doći do strašnog pada cijena koji će dodatno uništiti domaću proizvodnju i na rub financijske isplativosti dovesti hrvatske proizvođače, upozoravaju iz udruge.

– Cijena na burzi prije pada od 20 eurocenti bila je 1,47 eura za toplu polovicu što je također bilo ispod referentne cijene EU od 1,51 eura za kilogram. Procjenjujemo da cijena u Hrvatskoj pod pritiskom uvoznog mesa pasti na 7,5 kuna po kilogramu žive vage što će gubitak po proizvedenom tovljeniku povećati na 100 kuna. To će na ukupno 13.000 proizvedenih svinja tjedno donijeti tjedni gubitak od 1,3 milijuna kuna. Budući da hrvatski proizvođači nisu krivi za ovu situaciju, a rezultat bi mogao biti gori nego da se u Hrvatskoj pojavila afrička svinjska kuga (ASK) udruga traži hitan angažman Vlade RH – istaknuo je Kuterovac.

Zbog prijetnje koja je pred hrvatskim svinjogojstvom Hrvatska udruga proizvođača svinja predlaže, među ostalim, da se u javne nabave hrane u nas uvedu obvezni kriteriji kratkih lanaca opskrbe hranom i proizvodi iz nacionalnog sustava kvalitete „Neše domaće“, da se u proračunu osiguraju sredstva za primjenu odobrenih programa EU o dobrobiti životinja, kao mjera državne potpore u iznosu od 50 milijuna kuna godišnje, ispravak izračuna broja uvjetnih grla svinja (zbog čega su svinjogojci od Agencije za plaćanja oštećeni u ukupnom iznosu od 15 milijuna kuna godišnje), izjednačenje statusa unosa roba iz EU s domaćom proizvodnjom kroz poreznu politiku.

Traže da se naplata PDV-a u primarnoj proizvodnji i preradi izjednači sa statusom koji imaju robe koje dolaze sa unutarnjeg tržišta EU, kao i uspostavljanje obveznog sustava ugovaranja primarne proizvodnje/prerade i trgovačkih kanala čime se osigurava stabilna opskrba i siguran plasman proizvedenih proizvoda, stvaranje fer uvjeta i korektno određivanje cijene na osnovi tržišnih pokazatelja u RH i okruženju, uspostava proizvođačkih i sektorskih organizacija, razvoj sustava kvalitete…

– Zakon o poljoprivrednom zemljištu i njegova provedba treba biti kamen temeljac sektora svinjogojstva. Sadašnje naznake provedbe Zakona idu u smjeru velikih problema zbog čega je potrebna temeljita revizija do sada učinjenoga te njegova hitna izmjena i korekcija u korist proizvođača – napominju iz udruge.

– Korona kriza osvijestila je stanje u hrvatskom agraru i pokazala kako je poljoprivredna suverenosti i samodostatnost u poljoprivreda od iznimne važnosti za opstanka poljoprivrede, proizvodnje i života u ruralnim područjima. Vlada RH stoga ne smije stvari prepustiti slučaju. Nužna je hitna akcija svih dionika kako bi ovu prijetnju u sektoru svinjogojstva što prije zaustavili i održali razinu proizvodnje, te radili na povećanju proizvodnje i razine samodostatnosti – zaključio je Kuterovac.

Facebook Komentari