Vrdoljak HEP-u mora vratiti 670.000 kn za Generala: Nisu zadovoljni kako ih je reklamirao

Trgovački sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj tvrtka AMV produkcija u vlasništvu sina Antuna Vrdoljaka mora HEP-u vratiti 625 tisuća kuna s koliko je ta državna kompanija sponzorirala film “General”, saznaje Telegram.

Epilog je to natezanja HEP-a s producentima “Generala” koji nisu ispoštivali ugovor o sponzorstvu. Vrdoljak, odnosno tvrtka AMV producija što ju vodi njegov sin Marko, trebala je reklamirati HEP na promotivnim materijalima filma i serije o generalu Anti Gotovini.

Sasvim precizno, HEP je trebao biti spomenut u 80 najava kao tvrtka koja je omogućila gledanje serije, a trebali su dobiti i 10 ulaznica za premijeru filma. No, sponzorski ugovor nije realiziran u roku, pa je HEP tužio Vrdoljakovu producentsku kuću tražeći povrat novca.

Dakle, osim što nije baš najbolje prošao kod publike, “General” se sada tako suočava i s ozbiljnim financijskim problemom.

Novac je, prema tom ugovoru, HEP Vrdoljaku uplatio u dvije rate – u listopadu 2017. godine, prenose 24sata.

Radilo se o iznosu od pola milijuna kuna s PDV-om. Bilo je dogovoreno da će producenti o realizaciji ugovora obavijestiti HEP, a izvještaj je trebao biti podnesen do 31. prosinca 2018., zajedno s dokazima da je sve ugovoreno i realizirano.

No, umjesto izvještaja, Vrdoljak HEP-u 3. siječnja 2019. šalje molbu za prolongiranjem roka.

HEP mu to par dana kasnije odobrava. Novi rok je 1. veljače 2019., a nakon toga, najavljuju iz HEP-a, tražit će povrat sponzorstva. Kako Vrdoljak na kraju nije ispoštovao ni taj novi rok, HEP je doista sudskim putem tražio povrat 625 tisuća kuna.

Iz tvrtke AMV produkcija objašnjavali su na sudu kako je snimanje “Generala” bio iznimno velik i zahtjevan projekt, od velike važnosti za Republiku Hrvatsku.

– Naišli smo na veliki broj poteškoća, pa nismo uspjeli ispuniti sve obveze iz ugovora – rekli su.

Nudili su HEP-u nove termine promocije, uvjeravajući kako ispunjavanje uvjeta za sponzorstvo nije dovedeno u pitanje.

Tvrdili su kako ni film ni serija u onom času nisu bili dovršeni, te da se projekcija očekivala tek 13. srpnja prošle godine, na otvaranju Pula film festivala.Obećavali su čak da će za isti iznos realizirati i više promocije za HEP nego što je dogovoreno. HEP je ostao ustrajan u tvrdnjama da ugovor nisu ispoštivali, te im je on raskinut i moraju vratiti novac.

U prosincu prošle godine serija “General” počela se prikazivati, a iz najavne i odjavne špice bilo je vidljivo da ju je HEP sponzorirao.

Među financijerima su, kako je tada objavio portal Net.hr bili i HRT s 9,6 milijuna kuna, HAVC s 4,2 milijuna kuna, Grad Zagreb s oko 1,8 milijuna kuna itd.

Međutim, predstavnici HEP-a na sudskom ročištu u lipnju ove godine ponovili su kako im producenti filma nisu dostavili baš nikakve dokaze da su išta od ranije ugovorenog ispunili.

Trgovački sud u Zagrebu u konačnici je zaključio kako AMV produkacija mora vratiti novac HEP-u, jer doista nisu poštivali ugovor o sponzorstvu.

Sud smatra da su, u trenutku kada su ga potpisivali i uzimali novac, mogli znati s kakvim će se problemima susretati tijekom snimanja i koliko će im vremena trebati za realizaciju filma i serije, te njihovo prikazivanje.

Facebook Komentari