Unatoč svim kritikama, Švedska ima jednu od najnižih stopa zaraze na kontinentu

Ova skandinavska zemlja imala je, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) od utorka, kumulativnu 14-dnevnu stopu novih slučajeva od 22,2 na 100.000 stanovnika. Španjolska je primjerice imala stopu 279, Francuska 158,5, Češka 118, Belgija 77, a Velika Britanija 59, javlja N1.

ECDC je analizirao 31 europsku zemlju, a 22 od njih imaju veću stopu zaraze od Švedske. Novi slučajevi na razini su onih iz ožujka, a prema podacima, samo je 1,2 posto od 120.000 testova prošlog tjedna bilo pozitivno.

Švedska također ima manji dnevni broj novozaraženih nego susjedne zemlje Norveška i Danska. Na intenzivnoj njezi u švedskim bolnicama je 13 pacijenata, a tjedni prosjek smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom je nula, piše The Guardian.

Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog i tvorac strategije borbe protiv pandemije bez lockdowna, za France-24 je rekao da je njegova zemlja uglavnom zadovoljna cjelokupnom strategijom.

“Na kraju ćemo vidjeti kakvu razliku čini strategija koja je održiva i koja se može dugoročno slijediti, umjesto strategije koja nosi lockdown, pa otvaranje, pa opet lockdown i tako stalno ispočetka”, rekao je Tegnell.

Švedska je zatvorila škole za učenike starije od 16 godina, ali najmlađi pohađaju nastavu kao i prije pandemije. Sada su ponovno otvorene i škole i sveučilišta. Zabranjeno je okupljanje više od 50 osoba, a samoizolacija se preporučuje osobama koje su u rizičnoj skupini.

Ova skandinavska država svoje je građane zamolila da se pridržavaju mjera fizičkog distanciranja i da rade od kuće ako je moguće. Trgovine, barovi, restorani i teretane ostali su otvoreni, a nošenje maski do sada nije preporučeno.

Tegnell je istaknuo kako cilj nije brzo postizanje imuniteta stada nego usporiti širenje virusa kako bi se i zdravstvene vlasti mogle učinkovito nositi s epidemijom.

Ranije ove godine ostale su države kritizirale švedski model jer je broj smrtnih slučajeva bio u porastu, ali Tegnell je kazao da je porast stope smrtnosti nije posljedica njihova pristupa nego neuspješne kontrole virusa i njegova širenja u domovima za starije.

Ravnatelj švedskog Zavoda za javno zdravstvo Johan Carlson rekao je da je strategija uspješna zato što su poruke javnosti bile jasne i konzistentne, te su stavljale naglasak na osobnu odgovornost:

“Svrha našeg pristupa je da ljudi sami shvate potrebu da slijede preporuke i smjernice. Nema drugih trikova prije nego što medicinske mjere, ponajprije cjepivo, postanu dostupne”, kazao je.

Francuska, Španjolska, Češka , ali i Velika Britanija bilježe alarmantan porast broja zaraženih. Francuska je u subotu imala 10.561 novi slučaj u jednom danu. Španjolska je početkom rujna postala prva europska zemlja s ukupno više od 500.000 zaraženih.

Češka je u nedjelju prijavila najveći dnevni porast broja novooboljelih treći dan zaredom, a i Velika Britanija bilježi veći broj novozaraženih u jednom danu, zaključio je Guardian.

Facebook Komentari