-2.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Trojica studenata ušla u BiH s hrvatskom osobnom pa zaradili masne kazne

Trojica studenata ušla u BiH s hrvatskom osobnom pa zaradili masne kazne

Da su se kojim slučajem napravili “blesavi”, prešli granicu Hrvatske i BiH ilegalno te skrili dokumente, kako to rade migranti, trojica mladića iz Mostara, koja su u svibnju ušla na Izačiću u zemlju, vjerojatno ovih dana ne bi dobila kazne. Naime, nakon punih četiri mjeseca od “prekršaja”, u njihove obiteljske domove stigla su rješenja prekršajnoga naloga kojim moraju platiti 300 maraka kazne jer su “nezakonito” ušli u zemlju. U rješenju se objašnjava kako se prekršajni nalog odnosi na kršenje Zakona o graničnoj kontroli, piše Večernji.ba.

Preciznije, trojica mladića 11. svibnja ove godine u 00.30 vraćala su se kući jer je studij bio prekinut u Zagrebu. Tada su granični policajci zabilježili kako je “navedeno lice prešlo državnu granicu bez valjane l. i. (vjerojatno osobne iskaznice) BiH”. Jedan od mladića koji je sve prijavio Večernjaku rekao je da je bio šokiran nakon što je mu je kući stigla plava kuverta s ovim rješenjem, prenosi Večernji.

“Najprije ništa nisam razumio jer je rješenje napisano na ćiriličnom obrascu uz popunjene dijelove na bosanskome jeziku. Naravno da sam ostao šokiran”, rekao je ovaj mladić koji tvrdi kako je još jedan njegov kolega, od ukupno trojice, s kojim je ušao u zemlju dobio ovakvu “čestitku”. “Ne razumijem kakva je to vrsta diskriminacije prema ljudima koji imaju hrvatske osobne iskaznice, ali i bh. osobnu iskaznicu, a koje su ranije vrijedile za prelazak granice. Za mene je ovo očita diskriminacija, a postoje i druge prijeporne stvari iz ovoga rješenja”, navodi ovaj mladić.

On dodaje kako je nejasno zašto su u dijelu prekršajnoga naloga u kojemu na obrascu piše “broj pasoša i države izdavanja (koji se odnosi samo za strance)” upisani podaci s njegove osobne iskaznice izdane u BiH. Nije jasno kako netko može biti stranac, a da su mu upisani podaci osobne iskaznice BiH?!

S druge strane, u objašnjenju prekršajnoga naloga “okrivljuje se zbog činjenja sljedećeg prekršaja” ispisana je osobna iskaznica Republike Hrvatske i naveden je broj. “Dakle u rješenju se navodi kako smo ‘stranci’, a imamo osobnu iskaznicu BiH”, dodao je. Reklama: 0:15 Ostavljena im je mogućnost da u roku od osam dana plate upola manji iznos kazne ili da se žale na ovakva rješenja.

No, ovo pitanje, prije svega, moraju osporiti hrvatski dužnosnici u Vijeću ministara BiH koje je donijelo odluku na temelju prijedloga ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, a koja se pokazala posve neutemeljenom, da granicu može prijeći osoba samo s putovnicom kako bi se znalo kuda se kretala.

No, iz Granične policije BiH upozorili su Vijeće ministara da, primjerice, hrvatska putovnica uopće ne otkriva kretanje ljudi za razliku od bh. putovnice u koju se mora staviti žig prigodom prelaska svake granice. Nedugo nakon toga, jer se shvatilo kako se radi o nelogičnoj odluci, Vijeće ministara je 21. svibnja omogućilo svim osobama koje imaju dvojno državljanstvo i bh. osobnu iskaznicu da mogu prijeći granicu zemlje. Da su Mostarci bili migranti ili da Vijeće ministara nije pogriješilo, kazne ne bi ni bilo.

Najnovije

Još iz rubrike