Prvi u Hrvatskoj: Zadarski pedijatar osuđen zbog smrti šestogodišnjaka

Ilustracija: Unsplash

Zbog nesavjesnog liječenja dječaka Roka Begonje koji je 2015. preminuo od šarlaha, Darko Radman osuđen je na zatvorsku kaznu, a mora platiti i sudski trošak vještačenja i pristupa vještaka na raspravu u ukupnom iznosu od 23.669 kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti.

Prvi put u Hrvatskoj liječnik je osuđen na zatvorsku kaznu zbog nesavjesnog liječenja. Radi se o zadarskom pedijatru Darku Radmanu (70) kojeg je Županijski sud u Slavonskom Brodu 24. kolovoza osudio na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog nesavjesnog liječenja kojim je u veljači 2015. skrivio smrt Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova oboljelog od šarlaha, javlja Zadarski.hr.

Osim zatvorske kazne dr. Radman je dužan platiti sudski trošak vještačenja i pristupa vještaka na raspravu u ukupnom iznosu od 23.669 kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti.

U pravomoćnoj presudi se ističe da prvostupanjski sud nije pogriješio kad je “na temelju nalaza i mišljenja Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdio da je optuženik kao doktor medicine pogriješio kada nije promijenio lijek djetetu sumamed u penicilinski ili cefalosporinski antibiotik i da nije hospitalizirao dijete Roka Begonju iako je za to imao indikacije”.

Nadalje, dao je za pravo sutkinji Zrilić koja je utvrdila da su “liječničke pogreške optuženika u uzročno posljedičnoj vezi sa smrću djeteta Roka Begonje” jer bi se “hitnom hospitalizacijom 24 sata prije smrti djeteta i provođenjem pretraga utvrdila upala pluća i vjerojatno bi se spriječili širenje upale pluća i nastanak septičkog šoka i tako bi postojale realne šanse da se spriječi smrtni ishod”.

Viši sud je potvrdio i da je dr. Radman zanemario upozorenja majke i bake djeteta koje su mu tijekom pregleda rekle da Roko zbog šarlaha dva dana pije sumamed, da je dva dana povraćao, da se tuži da ne može hodati, da ga boli tijelo i da ga je stric zbog toga nosio od auta do ordinacije. Majka i baka također su mu ukazale da su Roku usnice i nokti plavi što ranije nije imao i da mu nisu mogli skinuti temperaturu unatoč tome što su davale sirup i čepiće. Pitale su doktora je li normalno da dijete ima tako plave nokte i usnice, na što im je dr. Radman odgovorio da je to “normalno zbog temperature”.

Doktor je pogriješio, smatra sud, što nije pitao je li dječak alergičan na penicilin te mu propisao drugi antibiotik na toj bazi. Osim toga, u dežurnoj ambulanti dječak nije pravilno pregledan, u pet dana četiri puta su ga roditelji vodili pedijatrima, bio je u dvije hitne ambulante i na Odjelu pedijatrije, a nitko njegovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrže u bolnici.

Share This Article