Orban troši milijarde eura na naoružavanje Mađarske, evo što je naručio u zadnje dvije godine

Njemačka grupa Rheinmetall prije nekoliko dana objavila je da će Mađarska biti prvi kupac njihovog novog borbenog vozila Lynx, prenosi Defense News.

Mađarska je s Rheinmetallom potpisala ugovor vrijedan više od 2 milijarde eura za nabavu 218 borbenih vozila Lynx KF41, 9 oklopnih vozila Buffalo, rezervnih dijelova i simulatora, prenosi Jutarnji.

– Ovo je naš veliki uspjeh. Uspjeli smo uvjeriti Mađarsku, važnog EU i NATO partnera, da izabere naše inovativno vozilo – rekao je Armin Papperger, CEO Rheinmetall.

Odluka da kupi vozila Lynx samo je jedan u nizu vojnih poslova koji je mađarski premijer Viktor Orban sklopio u manje od dvije godine.

Tako je u kolovozu mađarska vlada sa SAD-om sklopila ugovor vrijedan milijardu dolara za nabavu oružja za protuzračnu obranu. Dio posla odnosi se na 230 milijuna dolara vrijedne AMRAAM projektile koje proizvodi kompanija Raytheon.

Drugi, veći dio tog posla, navodno se odnosi na nabavku protuzračnog sustava srednjeg do velikog dometa NASAMS koji zajedno proizvode norveški Kongsberg Defence & Aerospace i Raytheon. Taj sustav koristi projektile AMRAAM-ER, navodi Defense News.

U prosincu 2018. godine Mađarska je pak sklopila ugovor za kupnju 44 nova tenka i 24 haubice od njemačke tvrtke Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Budimpešta je tada objavila da će za 44 tenka Leopard (2A7) i 24 samohodne haubice PzH 2000 (iste haubice, njih 16, kupila je i Hrvatska) izdvojiti 565 milijuna dolara, iako su mnogi stručnjaci procijenili da vrijednost kompletne nabavke sigurno premašuje milijardu dolara.

Osim toga Mađari su kupili i 12 rabljenih tenkova Leopard 2A4 za potrebe vojnih vježbi, od kojih su neki već dostavljeni.

Na kraju, Orbanova vlada je isto u prosincu 2018. naručili i 16 višenamjenskih helikoptera H225M koje proizvodi Airbus, a čija je cijena veća od 20 milijuna dolara po komadu.

Facebook Komentari