Bivši HDZ-ov ministar: Stožer može uvesti i policijski sat

Ustavni sud u ponedjeljak je odbacio gotovo sve zahtjeve da se ispita ustavnost rada Nacionalnog stožera i pojedinih mjera kojima se ograničavaju ustavna prava hrvatskih građana poput slobode kretanja, a odluku Ustavnog suda u RTL Direktu komentirali su SDP-ov bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i HDZ-ov bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Na pitanje može li Stožer, ako vlast to procijeni potrebnim, uvesti policijski sat, Ostojić je poručio kako ograničavanje sloboda mora biti temeljeno na zakonu, prenose 24sata.

– Nije točno da bi sabor aktiviranjem članka 17 sam trebao donositi odluke. Gospodin vitez Reiner je ta osoba koja je rekla da ni laici, a ni drugi nemaju potrebe komentirati odluke Ustavnog suda, samo vjerojatno niste bili informirani o tome, a on se predstavlja kao veliki pravni stručnjak pa je dobio po repu od gospođe Benčić. Ne ulazeći u meritum Sud je apsolutno izbjegao priču i o retroaktivnosti, o razmjernosti mjera i situaciji koju mi danas imamo. Stvorili smo jedno tijelo koje uopće nije bilo potrebno, Stožer civilne zaštite. Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti je dozvoljavao ministru Berošu da može sve ovo što se danas kao mjera donosi raditi. I nikome nije jasno zašto se to dogodilo – kazao je Ostojić.

Bivši HDZ-ov ministar Bošnjaković smatra da Stožer i ‘nema tako odriješene ruke za uvođenje mjera’.

– Svaka njegova odluka mora biti razmjerna cilju zbog koje je donesena. Ne može on sad nešto iz hira donijeti – kaže Bošnjaković

Ipak, napominje i kako Stožer može uvesti policijski sat, ako situacija tako zahtijeva.

– Nacionalni stožer zaista može donositi razne mjere koje idu za zaštitom zdravlja i sigurnost naših građana. I policijski sat, ako postoje uvjeti za to, ako je situacija zaista vrlo kritična – upozorava bivši HDZ-ov ministar.

– Mi smo imali lutanja u tome, vidjeli ste kakve su se mjere donosile, lockdown za naše građane, onda sedam milijuna turista bez ikakve kontrole primiš u zemlju. Prema tome, to nije tek tako jednostavno. Moram reći da Ustavni sud koji ne brine u ovom trenutku o zaštiti ljudskih prava naših građana nije izvršio svoju funkciju i tu je zaista napravio jedan pogrešan korak, ali moram im čestitati da su se nakon šest mjeseci ipak udostojili vratiti sa svog zasluženog odmora i donijeti odluke – nadovezao se Ostojić.

– Ali znate, ta ustavna prava nisu toliko neograničena, ona su ograničena time što morate poštivati druga ljudska prava. Onog drugog čovjeka, da on ne bude zaražen. Sve je ovo u cilju da se ne zarazi drugog – izvlači se Bošnjaković, na što mu Ostojić odgovara kako je to dobro objašnjenje, ali ono mora, kako kaže, zakonom biti određeno da se takve mjere mogu provoditi.

Facebook Komentari