Žigmanov: Suočavanje s prošlošću u Srbiji dugo je zatomljeno, ovo je dobar početak

Poslije zadnjih događanja u Hrvatskoj, posjete potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića Kninu na obilježavanju obljetnice dana pobjede, a potom i predsjednika RH Zorana Milanovića i ministra tome Medveda Gruborima, gdje su stradali srpski civili, i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je spremnost da posjeti neko od mjesta stradanja Hrvata u Vojvodini i oda im počast.

Tu najavu pozitivnim je ocijenio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekavši kako vjeruje Vučiću glede toga što je rekao i da hrvatska zajednica u Srbiji čeka da se to dogodi negdje u Srijemu. Istaknuo je kako se ne mogu zaboraviti nevine žrtve građana hrvatske pripadnosti s teritorija Srijema 90–tih godina te da bi takva gesta od strane Vučića mogla biti dobar početak da se uspostavi stalna praksa, i da se sjećanje na te nevine žrtve počne trajno njegovati.

– Suočavanje s prošlošću u Srbiji dugo zatomljeno, relativno dugo se o tome ne govori, ili smo pak bili svjedoci politika nijekanja. DSHV se kontinuirano od samih početaka protivi dosadašnjoj politici prešućivanja. Kada su u pitanju sjećanja na nevine žrtve, prvenstveno u Srijemu, inzistira da se načine spomen obilježja, i da se javnim gestama oda priznanje stradalima, rekao je Žigmanov dodajući kako su u Hrvatskoj na djelu značajni pomirbeni procesi.

Misli kako je na tragu takvih koraka iz Hrvatske osnažena i spremnost Vučića da na njihov zahtjev, zamolbu i nastojanja odgovori pozitivno. Inače, DSHV u Srbiji svakoga 6. svibnja podsjeća na stradavanje vojvođanskih uglavnom srijemskih Hrvata, kada je 1992. počeo njihov progon. Prema podacima koje je iznio Žigmanov tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća u Vojvodini je 25 osoba, a moralo se iseliti između 35 i 40 tisuća Hrvata. Pri tome treba znati i kako pravosudna tijela u Srbiji, što posebno ističe DSHV, do sada nisu pokretala sudske postupke za počinjene zločine na području Vojvodine iz tog vremena, piše Večernji list.

Facebook Komentari