Zaštićeni najmoprimci: U Ministarstvu, neka oproste, ne znaju koliko nas ima

Tukić je podsjetila na izjavu Andreja Plenkovića da se “ovaj problem vuče već 70 i više godina”, a na pitanje kako to riješiti a da niti najmoprimci niti najmodavci ne pretrpe štetu, rekla je:

“Znate kako je to moguće riješiti? Kako su rekli: ‘Jedan stan jedna odšteta.’ Mi svi smatramo da to više nisu stanovi, nego su to naši domovi. Jer mi smo u njima 70 i više godina.”

“Mi za vrijeme bivše Jugoslavije nismo mogli dobiti drugi stan, tako da smo oštećeni, a najviše smo oštećeni 1996. kad nam je odlukom vlade oduzeto stanarsko pravo. Znamo da je to i imovinsko pravo iz toga što je 70 i nešto posto građana otkupilo bivše društvene stanove na osnovu imovinskog prava. Jer da to nije bilo imovinsko pravo, ne bi imali na osnovu čega to otkupiti”, kazala je Tukić, javlja N1.

Voditelj N1 primijetio je da predstavnici političkih stranaka, kad govore o tom pitanju, na prvo mjesto stavljaju pravo vlasništva.

“Zaštićeni najmoprimci nemaju nikamo otići. To je starija populacija i da su imali ikakvu drugu imovinu, već bi ih sudovi izbacili vani. Mi nikada ne komentiramo vlasnike. Tu ima svačega, onih koji su vlasništvo stekli za vrijeme Drugog svjetskog rata, onih koji su kupili neuseljive stanove”, kazala je, referirajući se na slučajeve u kojima su treće osobe otkupljivale “neuseljive” stanove sa zaštićenim najmoprimcima, u pravilu po bitno nižim cijenama.

Svaki je slučaj priča za sebe, ustvrdila je Tukić.

“U Ministarstvu neka oproste, ali oni nemaju pojma koliko nas ima. Kada se radi popis stanovništva, zaštićeni najmoprimci se plaše reći da su zaštićeni najmoprimci. U Splitu, koliko znam, ima ih oko 400.”

Taj broj, kaže ona, može se ekstrapolirati na cijelu Hrvatsku.

“Prije nego što je donesen ovaj zakon, svi smo bili za to da nas država isplati. To za državu ne bi bio ogroman iznos, a nama bi bio veliki, mogli bismo si kupiti stanove”, kazala je što bi bilo jedno od rješenja.

“70 posto vlasnik tih stanova kupili su te stanove i nas skupa sa stanom. Njih je najviše. To su prekupci. U Splitu je to oko 70 posto. Znam, vršili smo ankete i znamo točan broj. Najmanje je izvornih vlasnika, do trećeg koljena, i s njima imamo najmanje problema. Najveće probleme imamo s prekupcima. Zastrašuju nas, provaljuju u stanove ljudima dok ih nema doma”, požalila se.

Facebook Komentari