Saznajte do kada možete zasaditi ruže u svome vrtu ili na balkonu

Ruže su vjerojatno najzahvalnije cvijeće koje možete zasaditi u svome vrtu. Čak i ako ih ne zalijevate i gnojite redovito, one će se održati. Pravi primjer su za to ruže koje rastu po parkovima i o kojima se nitko ne brine – svjedno će cvasti godinama. No, to nipošto ne znači da se ne trebate, kada ih jednom zasadite, brinuti o njima, piše Večernji.

Nakon ljetnih cvjetnica, od kojih su mnoge pri svome kraju i polako posustaju u cvatnji, naš vrt više nije onako šaren i preplavljen mirisnim laticama, pa je možda vrijeme da ga obnovite nekom novom cvjetnom vrstom. Prijedlog su ruže, koje će vrlo skoro početi cvasti i koje će uljepšati vaš vrt.

Ako sada nemate vremena ili čekate da ljetne cvjetnice ‘odrade’ svoje, ruže možete zasaditi i u listopadu i studenom ili točnije sve dok se tlo ne počne smrzavati. Neki, u toplijim krajevima Hrvatske, mogu ruže saditi i u prosincu. Ako imate više prostora, isplanirajte gdje ćete ih smjestiti i koje vrste ćete kombinirati. Ako želite gredicu od ruža, zasadite u skupini tri do pet sadnica iste sorte, dok boje mogu biti različite. Ako želite da više dođu do izražaja, onda neka sve budu u istoj boji.

Vrlo efektno će izgledati ako ih kombinirate s drugim vrstama bilja, primjerice ukrasnim grmovima. I imajte u vidu da ruže brzo napreduju, te da se ovisno o vrsti, mogu jako proširiti ili otići u visinu. Zato im ostavite dovoljno mjesta da mogu nesmetano rasti – preporuča se oko 40 do 50 cm razmaka. Ruže najviše vole sunčane pozicije te propusno tlo bogato humusom. Prilikom sadnje pazite da cijeli korijen bude u rupi koju ste iskopali.

Facebook Komentari