Optužnica teška 1,2 milijarde kuna: Novac trošili na safari, prepariranje životinja i oružje

Optužnica u predmetu Agrokor stigla je na sud, potvrdio nam je perdsjednik Županijskog suda u Zagrebu sudac Ivan Turudić. Njome je obuhvaćeno 15 okrivljenika, a spis ima 82.847 stranica.

– Ako bi gledao pravno, prema rezultatima istrage nije očekivano, ako bi gledao kao poznavatelj pravne prakse u Hrvata, onda je ova optužnica sada sasvim očekivana – kazao je Nobilo.

– Gledao sam pripćenje Županijskog državnog odvjetništva i vidio sam opis za moju klijenticu Pirošku Canjugu i samo ću vam reći ovako. Od pet godina koliko se tamo spominje, moja klijentica četiri godine nije bila na radnom mjestu. Ova optužnica nije se smjela korigiti i svest se na pravnu mjeru prema rezultatima istrage.

Djelovanje grupe Borg je usko vezano i za ovu optužnicu. Vještaci koji su radili na ovom slučaju su istovremeno bili plaćeni od Agrokora – poručio je Nobilo.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu na svojim je stranicama objavilo kako je podignuta optužnica protiv petnaestero okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznenih djela krivotvorenja. Iz nje se može doznati kako je Agrokor oštećen za 1,2 milijarde kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu nakon provedene istrage podiglo je 14. rujna 2020. pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv petnaestero hrvatskih državljana (1951., 1970., 1954., 1956., 1965., 1977., 1978., 1972., 1972., 1984., 1956., 1953., 1963., 1958. i 1952.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona; kaznenih djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. u svezi članka 38. KZ-a; kaznenih djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavku 1. i 2. KZ-a i kaznenog djela poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavka 1. i 2. u svezi članka 37. KZ-a.

Ukupno je prvookrivljeniku pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 923.608.584,00 kuna i nizozemskom trgovačkom društvu u iznosu 320.720.000,00 kuna, a trgovačko društva A. d.d. oštećeno ukupno iznosu od 1.244.328.584,00 kuna.

– U ovom kaznenom predmetu istraga je trajala više od dvije godine i pol godine zbog izuzetne složenosti materije, obimne dokumentacije i potrebe provođenja brojnih dokaznih radnji koje su uključivale i međunarodnu pravnu pomoć i pravosudnu suradnju. Zbog nedostupnosti prvookrivljenika, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo je europski uhidbeni nalog na temelju kojeg je prvookrivljenik nakon višemjesečnog postupka pred pravosudnim tijelima u Velikoj Britaniji u studenom 2018. godine izručen Republici Hrvatskoj.

Iznimnu složenost ovog predmeta potvrđuje činjenica da spis predmeta sadrži 82.847 stranica.

Tijekom istrage prikupljena su brojna financijska izvješća, poslovne knjige, elektronička pošta i ostala dokumentacija trgovačkog društva A. d.d., njegovih ovisnih društava, dioničara, poslovnih partnera, banaka, revizora, Središnjeg klirinškog depozitarnog društva i drugih osoba.

S obzirom da u Republici Hrvatskoj do sada nije vođen niti jedan približno složen predmet gospodarskog kriminaliteta i da su neke domaće revizorske tvrtke odbile prihvatiti vještačenje jer prema njihovim izjavama nemaju potrebne kapacitete dok su neke bile u potencijalnom sukobu interesa, stoga je vještačenje povjereno međunarodno priznatoj revizorskoj kući KPMG Advisory Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. Poland.

Tijekom istrage proveden je veliki broj dokaznih radnji: ispitana su 84 svjedoka, provedena su financijsko-knjigovodstveno i revizorsko vještačenja te grafološka, informatičko-telekomunikacijska vještačenja, prikupljana dodatna poslovna dokumentacija putem međunarodne pravne pomoći. Također su provedene dokazne radnja pretrage pokretnih stvari oduzetih od okrivljenika i pretrage elektroničke pošte zaposlenika trgovačkog društva A. d.d. izuzete sa servera.

U ovako složenoj istrazi, očekivano, nastaju i visoki troškovi tako da su troškovi vještačenja i prevođenja pribavljene poslovne dokumentacije iznosili su ukupno 11.449.304,40 kuna o čemu su Ministarstvo financija Republike Hrvatske i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske redovito izvještavani – piše izmeđuostalog na stranicama Županijskog državnog odvjetništva.

Prvookrivljenika se tereti i da je nalagao plaćanje troškova uređenja nekretnine u Zagrebu, troškova kupovine odjeće, modnih dodataka, oružja, ljetovanja, zimovanja, safari putovanja te prepariranja životinja i drugih troškova koji ne predstavljaju troškove poslovanja trgovačkog društva A. d.d. i ovisnih društava u ukupnom iznosu od 7.777.365,00 švicarskih franaka (protuvrijednost 53.889.362,00 kuna).

– Sada se prvo mora odrediti sudac koji će raditi na tom predmetu, optužnica se mora dostaviti svim okrivljenicima i braniteljima koji imaju pravo odgovora u roku od mjesec dana. Kad stignu odgovori, zakazuje se sjednica Optužnog vijeća na koju se pozivaju sve stranke.

Radi s o djelima zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, svaka točka ima štetu koja je nastupila na strani Agrokora. Nisam zbrajao iznose, ali radi se znatnim višemilijunskim iznosima – kazao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Zagrebačkog županijskog suda.

Rekao je kako postupak odlučivanja o optužniciu ovom slučaju može potrajati.

– Nije za očekivati da se to dogodi u roku od mjesec dana – poručio je Devčić i dodao kako postoji i mogućnost sporazumijevanja.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Istražni zatvor bio je određen jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

U međuvremenu Todoriću je počelo i suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nicole De Rossi, pišu 24sata.

Facebook Komentari