2.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Marić se predomislio: Oni koji kupuju nekretnine, plaćat će i dalje milijardu...

Marić se predomislio: Oni koji kupuju nekretnine, plaćat će i dalje milijardu kuna poreza!

Oni koji su odgađali kupnju nekretnine za sljedeću godinu kako ne bi platili tri posto poreza na promet nekretnina, uzalud su se nadali, pišu 24sata.

Kako nam je neslužbeno potvrđeno iz pouzdanog izvora, taj porez sigurno ostaje i sljedeće godine i neće ipak biti dio paketa u kojem se snižava porez na dohodak i porez na dobit.

Porez na promet nekretnina se plaća po vrijednosti nekretnina, pa ako se kupuje stan, primjerice vrijedan 100.000 eura, treba gradu ili općini u kojoj se nekretnina nalazi izdvojiti 3000 eura.

Taj porez je ranije iznosio 5 posto, ali ga je Vlada Andreja Plenkovića u dva navrata snižavala.

– Porez na promet nekretnina od tri posto ostaje i sljedeće godine. U programu Vlade je najava da će se ukinuti do kraja mandata i to ćemo ispuniti, ali neće biti dio ovog paketa rasterećenja – potvrdio nam je visokopozicionirani sugovornik iz Vlade.

Porez je inače prihod općina i gradova. Ministar financija je na sastanku s Udrugom gradova još krajem srpnja, čelništvu potvrdio da ga Vlada planira ukinuti sljedeće godine zajedno sa smanjenjem stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto i sa 36 na 30 posto.

Udruga gradova, ali i Udruga općina koje vode HDZ-ovci Željko Turk i Martin Baričević su se pobunili. U svom priopćenju su naveli da će to biti veliki udar na njih.

Od poreza na prometa nekretninama bi izgubili godišnje oko 1,1 milijardu kuna. A uz smanjivanje poreza na dohodak, ukupno bi izgubili 3,1 milijardu kuna.

Inače, najveći pojedinačni gubitnik bi bio Zagreb koji je samo od poreza na promet nekretnina lani uprihodio 308 milijuna kuna.

Vlada i Zdravko Marić su očito nakon tih lobiranja odlučili odgoditi ukidanje ovog poreza za sljedeću godinu.

Najnovije

Još iz rubrike